ഀ ഀ ഀ Heves Megyei Életreform Népfőiskola - Mit (t)egyekഀ ഀ ഀ
ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ

MIT (T)EGYEK...?

ഀ MIT EGYEK...?

ഀ Az Egészségért

ഀ Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program

ഀ  

ഀ ഀ ഀ ഀ

ElŐSZÓ

ഀ Tegyünk mindennap valamit az egészségünkért a legegyszerűbb módonഀ az egészséges táplálkozással.
Az egészségünk hatalmas kincs , amelyet legtöbbszörഀ csak akkor értékelünk , amikor már veszélybe került , pedig mennyivel egyszerűbbഀ lenne a megelőzés. Manapság reneszánszát éli az egészségkultúra sok kezdeményezésഀ születik ennek szellemében, ezért fontos , hogy megfelelő útmutató álljon rendelkezésünkreഀ a helyes táplálkozás megvalósításához. ഀ
Hogyan őrizhetjük meg egészségünket , testiഀ szellemi frissességünket, ehhez nyújtunk segítséget az egészséges táplálkozás egyഀ egész életre szóló receptjével.

BEVEZETÉS

ഀ Magyarországon a helytelen táplálkozássalഀ és életmóddal összefüggő - a modern kor civilizációs betegségei nagy mértékben elterjedtekഀ és a halálozás háromnegyed részéért: is felelősek elsősorban a szív –érrendszeriഀ , másod sorban a daganatos betegségek . Fentiekből következik, hogy az egészségesഀ táplálkozással és életmóddal ezek a betegségek jelentős mértékben megelőzhetők.ഀ Az egészségmegtartó , betegségmegelőző táplálkozás és életmód ajánlásai egyszerűek,ഀ mindennapokban történő megvalósításuk nem igényel erőfeszítéseket, többlet kiadást,ഀ csak meg kell tanulnunk és alkalmaznunk a következőkben ajánlottakat . Az egészségesഀ táplálkozás öröm, de nem csak az, hanem az egészség is ami rajtunk múlik - Fő az egészség -

ഀ Jó étvágyat!!!

ഀ „Mit (t)egyek, mit egyek”- az egészségemért ?ഀ

ഀ Manapság sokan teszik fel ezt a kérdést a betegségek megelőzése, és a mielőbbi gyógyulásukért.ഀ Hogyan kell egészségesen táplálkozni? Hogyan válogassunk az egyes élelmiszercsoportokból,ഀ ebben nyújt segítséget a következő fejezetek táplálkozási ajánlásai a felnőtt magyarországiഀ lakosság számára.

ഀ vissza a tetejére    

ഀ 1. GABONAFÉLÉK

A gabonafélék rendszeres fogyasztása az egészségesഀ táplálkozás alapja. Fontos szerepük van az energia-, és szénhidrát bevitelben, hozzájárulnakഀ a szervezet fehérje, vitamin-, és ásványi anyag szükséglet kielégítéséhez. Együnkഀ naponta többször gabonaféléből készült táplálékot-6-11 egységnyit * - de a választékbanഀ keressük a teljes értékű** termékeket. ഀ

*1 egység: A gabonafélékből: 1 szelet kenyérഀ (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adat)ഀ készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg főtt kukorica,ഀ 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa =3 dk), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanálഀ müzli, gabonapehely, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)

** A teljes értékű gabonaféleഀ elnevezéssel jelöljük a gabona magvak értékeink megtartásával, teljes őrlésű, korpátഀ is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat,ഀ valamint hántolatlan, barna rizst. ഀ

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o kഀ

  • Naponta többször fogyasszunk gabonafélét
  • Tervezzük úgy napi étrendünket, hogy lehetőlegഀ minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék**
  • Használjunk teljes értékűഀ gabonafélét az ételek elkészítéséhez is,  készítsünk időnként például puliszkátഀ zabkását, zabkorpás pogácsát, köles-rizottót
  • Őrizzük meg a gabonafélékből készültഀ étel értékeit és az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot és sót, vagy csakഀ igen kis mennyiségben.
ഀ vissza a tetejére    

2. ZÖLDSÉG-FŐZELÉKFÉLÉK, GYÜMÖLCSÖK ഀ

Az egészséges táplálkozásഀ nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás.

Aഀ zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök sokfélesége változatossá teszi táplálkozásunkat.ഀ Tápanyagaik és összetevőik :antioxidánsok(-E-, C-vitamin, karotinoidok, szelén)ഀ cink, flavonoidok-, valamint élelmi rostanyagok védik egészségünket, gátolják azഀ érelmeszesedést és számos daganatos betegség kialakulását .Laktatók. Az étkezésekഀ előtt, és két étkezés között együnk gyümölcsöt .Naponta fogyasszunk zöldség-főzelékféléketഀ és gyümölcsöket 6-11 egységet* ഀ

*1 egység: A zöldség-főzelék és gyümölcs csoportból:ഀ 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt,ഀ párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyes (bab, lencse,ഀ sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs,ഀ grape-fruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit párolt gyümölcs,3ഀ dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldség lé, gyümölcslé. 

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Naponta legalább háromszor együnk zöldség- főzelékfélét ésഀ gyümölcsöt
  • Gyakran fogyasszunk sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket,ഀ paradicsomot, hüvelyeseseket. Ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin ésഀ folsav.
  • Legyen mindig elérhető helyen gyümölcs és zöldség
  • Mindig friss, ép gyümölcsöt,ഀ zöldség-főzelékfélét együnk.
ഀ vissza a tetejére    

3. TEJ ÉS TEJTERMÉKEK ഀ

A tejtermékek csoportja igenഀ értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük mindenഀ nap –3-4- egységet*.

*1 egység: Tej , tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital,ഀ joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka)ഀ sajt . ഀ

Miért ajánlott naponta tejet és tejtermékeket fogyasztani?

A tej és tejtermékekഀ a leggazdagabb kalciumforrások és tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükségesഀ D-vitamint is. A tejsavbaktériumokat tartalmazó savanyított termékeknek igen kedvezőഀ hatása van az egészséges bélflóra fenntartásában, a bekerülő kórokozók elpusztításában,ഀ és szerepet játszanak a szervezetet védő immunrendszer működésének erősítésében. 

ഀ Mi n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Naponta igyunk tejet –egy-két egységet-,ഀ válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket (aludttej, kefír, joghurt).
  • Fogyasszunk gyakrabban sovány, vagy félzsíros túrót.
  • Együnk rendszeresen soványഀ sajtot.
ഀ vissza a tetejére    

ഀ 4. HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, HALAK, TOJÁS, SZÓJA ഀ

A húsok és húskészítményekഀ fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, együnk rendszeresen húst,ഀ húskészítményt – 2-3 egységet*

*1 egység: hús, húskészítmény:10 dkg sovány sertés,ഀ baromfi, marha, borjú (nyers súly),5dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmúഀ felvágott. ഀ

ഀ Miért fogyasszunk rendszeresen húst, húskészítményt?

Teljes értékű fehérjeഀ tartalom miatt .Néhány vitamin és ásványi anyag főként húsokkal kerül a szervezetbe:ഀ a napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70%-a. Jelentős szerepe van a B6-vitamin-,ഀ valamint a vas-és cinkszükséglet kielégítésében.

ഀ Mi n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Együnkഀ rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve.
  • Keressük a sovány felvágottakat.

A tojás az egyik legértékesebb fehérjeforrás. 1 db tojásban 5 g fehérje van. Kitűnőഀ vitaminforrás. A tojás sárgának jelentős a koleszterintartalma – mintegy 20-240ഀ mg. A tojásra vonatkozó javasolt mennyiség: 3-4 db/hét.

A szója az egyetlen teljesഀ értékű növényi eredetű fehérjeforrás. A vegetáriánusok számára az első számú húspótló.ഀ Leginkább a vagdalt húsok, rakott, töltött ételek elkészítéséhez használják a húsഀ egyharmadának-felének arányában. Különösen alkalmas azok számára, akiknek csökkentettഀ zsír- és koleszterintartalmú táplálkozást kell folytatni. ഀ

A hal az egészséges táplálkozásഀ fontos eleme. Fehérjetartalmuk megegyezik a húsokéval A hideg-tengeri halak húsábanഀ lévő különleges, ún. omega-3-as zsírsavak igen jelentősek az egészség megtartásábanഀ – csökkentik a vérben a triglicerid szintet (az emelkedett triglicerid-szint azഀ érelmeszesedés egyik rizikófaktora) Együnk halat hetente legalább egyszer1-2 egységet*

ഀ *1ഀ egység hal 15 dkg 

ഀ Mi n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Fogyasszunk rendszeresen, hetenként legalább egyszer tengeri halat.
ഀ vissza a tetejére    

ഀ 5. ZSIRADÉKOK

A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli (érelmeszesedés, elhízás). Az érelmeszesedésഀ megelőzése érdekében tehát elsősorban az ételkészítéshez,ഀ valamint a kenyérkenéshezഀ használt zsiradékot kell csökkenteni.

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Neഀ használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csakഀ igen keveset.
  • Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket.
  • Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket(rántott hús ,bundás kenyér, csipsz)ഀ Kerüljük a zsiradékban való sütést, előnyösebb a párolás ,grillezés, sütőzacskó.
  • Májat, májast tartalmazó húsipari terméket 7-10 naponként legfeljebb egyszer fogyasszunk.ഀ
ഀ vissza a tetejére    

ഀ 6. SÓ, SÓZÁS

ഀ A túlzott konyhasó, nátrium-bevitel növeli egyes betegségek kockázatátഀ ( magas vérnyomás, csontritkulás). Csökkentsük a sóbevitelt, különösen fontos ezഀ a gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre kihat.

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Ne sózzunk, vagy csak igen kevés sóval ízesítsükഀ ételeinket.
  • Kerüljük a sóban igen gazdag élelmiszereket(pácolt húsok, szalonna).
  • Használjuk ízesítésre sópótlőként zöld és száraz fűszernövényeket.
  • A friss,ഀ nyers zöldségeket ne sózzuk meg.
  • Az ételeket kóstoljuk ,mielőtt sózzuk.
ഀ vissza a tetejére    

7. CUKORഀ

ഀ Számos, élelmiszernek, tápláléknak van természetes cukortartalma, mely további értékesഀ tápanyagokkal együtt kerül a szervezetbe. Számunkra a hozzáadott cukorban gazdagഀ élelmiszeripari termékek jelentik a veszélyt (cukros üdítő italok, szörpök cukrászsüteményekഀ édességek és cukorkák),ezeket hívjuk üres kalóriának. A túlzott cukorbevitel egyesഀ betegségek kockázati tényezője: cukorbetegség, elhízás, fogszuvasodás. Mértékletesenഀ fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat. ഀ

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k 

  • Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok fogyasztását.
  • Az édesség iránti vágyat csillapítsuk gyümölcsökkel.
  • A szomjúság oltására igyunkഀ vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett.
  • Édesítésre mézet és barnacukrot mértékkelഀ használjunk .
ഀ vissza a tetejére    

8. ALKOHOL

A rendszeres alkoholizálás sokféleképpen veszélyeztetiഀ az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, mértékkel tegye, aki nem, ne kezdje el.

1 egység: 3,5 dl sör, vagy 1,5 dl bor, vagy 4 cl égetett szeszesital. ഀ

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Aki iszik alkoholos italt, mértékletesen tegye.
  • A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebbഀ két egységet jelent. Célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkorഀ lassabb az alkohol felszívódása.
ഀ vissza a tetejére    

ഀ 9. EGÉSZSÉGES TESTTÖMEG

Törekedjünk az egészségesഀ testtömeg/testsúly* megtartására, illetve visszaszerzésére. Az elterjedt testsúly ഀ megnevezés helyett többnyire a szakmailag helyes testtömeg kifejezést használjukഀ a következőkben. A túlsúly, illetve az elhízás kialakulásával arányosan fokozódikഀ a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbaj, a koszorú érmeszesedés, agyi érbeteg- ségekഀ bizonyos daganatok, valamint izületi megbetegedések kialakulásának kockázata. Azഀ elhízás önmagában is betegség. ഀ

Az elhízásra való hajlam ugyan fontos tényező, deഀ megfelelő táplálkozással és életmóddal elérhető az egészséges, vagy azt megközelítőഀ testsúly.

Mikor beszélünk egészséges testtömegről, túlsúlyról, illetve elhízásról?ഀ Felnőtt ember esetében a testtömeg index meghatározásával lehet megállapítani, hogyഀ melyik csoportba tartozik. A testtömeg index kiszámítható: a méterben kifejezettഀ testmagasságot négyzetre emeljük és  a kapott számmal elosztjuk a testtömeget (kg.). Az így kapott eredmény adja meg a testtömeg indexet. ഀ

ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ
Testtömeg (kg) ഀ
Test tömegindexഀ = -----------------------------------
Testmagasság (m)2

18,5 és 24,9 között aഀ testtömeg egészséges. 25 és 29,9 között van,ഀ akkor túlsúlyról és 30 fölött akkor elhízásról van szó.

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

Őrizzük meg egészséges testtömegünket,ഀ ha pedig már kialakult a túlsúly, vagy az elhízás, forduljunk szakemberhez és törekedjünkഀ 5-15%-os testtömeg csökkenés elérésére.

  • Bőségesen fogyasszunk zöldség-főzelékféléket,ഀ zsiradékmentesen, vagy kevés zsiradékkal elkészítve. Együnk sok gyümölcsöt.
  • Együnkഀ kevesebbet, ügyeljünk az adagokra.
  • Mozogjunk többet, rendszeresen, minden nap.
  • Az elhízás megelőzése érdekében mutassunk jó példát a gyermekeknek az egészségesഀ táplálkozásban.

Mennyi egységre van szüksége naponta a különböző energia igényűഀ embereknek? ഀ

ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ
2100 kcal kis iskolások (7-10 év),
legtöbb nő, idősek
2500 kcal 11-14ഀ éves lányok,
fizikailag aktív nők, legtöbb férfi,
aktív idősek
2800 kcal tizenévesഀ fiúk,
fizikailag aktív férfiak
ഀ 1. gabonafélékഀ 6-8ഀ 9-11ഀ 10-11
2. zöldség-főzelékek,ഀ gyümölcsökഀ 6-8ഀ 9-11ഀ 10-11
ഀ 3. tej, tejtermékekഀ 3ഀ ഀ 4ഀ 4
ഀ 4. húsok, húskészítményekഀ 2ഀ 3ഀ 3

ഀ vissza a tetejére    

ഀ 10. MOZGÁS ഀ

Mozogjunk rendszeresen, minden nap, gyermekek számára naponta legalábbഀ 1 óra, felnőtteknek legalább 30 perc javasolt.

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o kഀ

  • Felnőttek naponta minimum 30 perc, gyermekek 60 perc fizikai aktivitást,ഀ sporttevékenységet végezzenek.
  • Közép-, vagy időskorúak számára sem késő életmódjukonഀ változtatni.
  • A rendszeres fizikai aktivitás az egyén egész életére szóló programjaഀ legyen.
  • Ha most kezdünk el fizikailag aktív életmódot élni, tartsuk be a fokozatosságഀ elvét a mozgás intenzitásának, időtartamának növelésekor.
  • Ha eddig is végeztünkഀ fizikai aktivitást, fokozatosan növelhetjük a mozgás időtartamát, intenzitását,ഀ gyakoriságát.
  • A mozgás ne legyen megerőltető, hanem öröm és jó közérzet forrása.
  • Bátorítsuk gyermekeinket fizikailag aktív életmódra.
  • Olyan mozgásformát válasszunk,ഀ amely számunkra kellemes, amit szívesen végzünk. ഀ
  • Ha egészségi problémáink vannakഀ illetve férfiak 40, nők 50 év felett, panaszmentesség esetén is intenzívebb sporttevékenységഀ végzése előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal. ഀ
ഀ vissza a tetejére    

ഀ 11. ÉLELMISZERBIZTONSÁG ഀ

ഀ M i n d e n n a p i   j ó   t a n á c s o k

  • Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünkഀ be!
  • Előzzük meg az érintkezést a nyersanyag és készétel között!
  • A romlandóഀ élelmiszert és az ételt mielőbb hűtsük!
  • Mossunk gyakran kezet!. Tartsuk tisztánഀ a konyhát!
  • Az élelmiszer-biztonságot akkor se feledjük, ha vendéglőben étkezünk,ഀ otthonról viszünk ételt magunkkal a munkahelyre, illetve családi összejövetel, háziഀ disznóvágás esetén! 

Még néhány jó tanács ഀ

  • Étkezzünk változatosan!
  • Étkezzünkഀ nyugodt körülmények között, ne vezetés , tévénézés, vagy munka közben. ഀ
  • Igyuk naponta 6-8 pohár vizet, vagy ásványvizet
  • Rendszeresen, naponta legalább háromszor együnkഀ zöldségfélét-, főzeléket -, gyümölcsöt. ഀ
  • Asztalunkra mindig kerüljön teljes értékűഀ gabonaféle ,és többször együnk naponta gabonaféléből készült táplálék
  • Minden ételtഀ alaposan rágjunk meg. Ételeinket lehetőleg frissen készítsük, csökkentsük a félkészഀ , kész élelmiszerek fogyasztását.
  • Rendszeresen ellenőrizzük testtömegünket és tartsukഀ meg a kívánt határok között .

A brossúrában szereplő , táplálkozási ajánlásokatഀ az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program részeként kiadásra került: Táplálkozásiഀ ajánlások a felnőtt magyarországi lakosság számára szerkesztette: Rodler Imre 2001ഀ (kiadvány összeállításában közremüködött:ഀ dr. Szabó Mária, dr. Zajkás Gábor, ellenőrizteഀ bevezetésre ajánlotta Belgyógyászati Szakmai Kollégium 2001) kiadvány alapján állítottukഀ össze. ഀ

ഀ vissza a tetejére    

ഀ Miért együnk sok zöldség-főzelékfélét, gyümölcsöt?ഀ

ഀ Jellemző erre a táplálékcsoportra a kis energiatartalom, kivéve a hüvelyes főzeléket,ഀ a dióféléket, olajos magvakat. Ez lényeges szempont azokഀ számára el akarják kerülniഀ az elhízást, vagy fogyni szeretnének, mert ezekkel a táplálékokkal jőllakhatnak.ഀ Jelentős a zöldségfélék, főzelékek és gyümölcsök víztartalma(75-95 %)ezáltal rendszeresഀ fogyasztásuk nagymértékben járul hozzá a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásához. A termékek nagy részének szénhidrát tartalma kicsi.

ഀ A zöldség- főzelékfélék, gyümölcsök közismerten jó C-vitamin-, folsav-ഀ és karotin- források,ഀ emellett figyelemreméltó mennyiségben tartalmaznak E-, B1-, B2– vitamint és. a kálium-,ഀ kalcium- és magnézium- tartalmuk .Némelyik zöldségfélének, gyümölcsnek (paraj, sóska,ഀ csipkebogyó, ribiszke) a vastartalma jelentős.ഀ

ഀ A zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök élelmi rosttartalmukról is nevezetesek. Ezekഀ a vízoldékony élelmi rostok a bélcsatornában vizet, és vízben oldódó elemeket, károsഀ anyagokat, rákkeltőket vesznek fel és eltávolítják mindezt a bélből. Másrészt gátoljákഀ a koleszterin és a cukor felszívódását, csökkentik a táplálkozás után kialakulóഀ vércukorszint emelkedését.ഀ

ഀ A zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök bőséges fogyasztásának kedvező hatását a szív-ésഀ érrendszeri, valamint egyes daganatos betegségek megelőzésében jól ismerjük. A kedvezőഀ hatás számos olyan összetevő jelenlétével van összefüggésben, amelyek nem tartoznakഀ a tápanyagok közé, mint például a flavonoidok.ഀ

ഀ Számos más egészségvédő hatású vegyület van a zöldség- főzelékfélékben, aamelyikഀ csökkenti a koleszterin felszívódást, ezáltal gátolja az érelmeszesedés kialakulását.ഀ A zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök bőséges fogyasztásának hatására csökken a magasഀ vérnyomás, illetve megelőzhető a betegség kialakulása.ഀ

ഀ Fogyasszunk naponta háromszor zöldséget, gyümölcsöt!ഀ

ഀ JÓ ÉTVÁGYAT!ഀ

ഀ  

ഀ vissza a tetejére    

ഀ Az Egészséges táplálkozás elterjesztéseഀ

ഀ C é l o k  2 0 1 0 - ig Az élethosszig tartó tanulás szellemében

  •  A zsírokból származó energia bevitel arányának csökkentése a jelenlegi 38%-rólഀ 35%-ra.
  • A telített zsírsavakból származó energia bevitel arányának csökkentése napi összesഀ energia bevitelen belül 10%-a.
  • A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök jelenlegi napi átlagban 300 g-os fogyasztásánakഀ növelése 400 g-ra.
  • A teljes őrlésű gabonafélék fogyasztásának növelése 50%-kal.
  • A sovány tej-,tejtermékek vásárlásának növekedése 10%-kal
  • A felnőtt lakosság átlagos koleszterinszintjének csökkentése 5,7 mmol /l-ről 5,3mmഀ /l-re, vagyis 7 %-kal.
  • A 18 éven felüliek között a túlsúly és elhízás növeedésének megállítása a jelenlegiഀ 60, illetve 50 %-os szinten (férfiak/nők).
  • A táplálkozási hiánybetegségek visszaszorítása.
  • A cukorbetegség növekvő trendjének megállítása a jelenlegi 5 %-os szinten

Kiadja: Heves Megyei Életreform Népfőiskolaഀ
ഀ 3300 Eger Hell Miksa út 1. Tel: 36-413-631
ഀ Szerkesztette: Dr. Bérczy Judit belgyógyász
ഀ Lektorálta: Dr. Gyetvai Gyula

ഀ ഀ

ഀ  

ഀ ഀ ഀ ഀ ഀ