A demokrácia katonája

Telefonon beszéltünk és terveztük a találkozást az Egri Párbeszéd szimpóziumon, mindkettőnk kedvelt találkozási alkalmán. Aztán jött a hír, rövid volt, mint egy harangkondulás; Mihalik Jóska elment. Ezzel egy új időszámítás kezdődött, bár ezt nem tupírozta országos pukkanássá a média. Pedig nemcsak Gyöngyösön, de minden faluban, városban megváltozik az élet, ha elmegy közülük egy Mihalikjóska. Olyan ember (civil, önkéntes), aki mindennapjaiban másokért élt és fáradozott. No, nem a családjáért – az egy civil számára természetes apai-anyai kötelesség – hanem az elesettekért, az igazságkeresőkért, az elhagyottakért, a gyermekekért, a szebb, emberibb életért, a tisztább környezetért – két szóval embertársaikért, életterünkért.

Mihalik József alezredes, a Magyar Honvédség 80. Török Ignác Gépesített Lövészdandár főtisztje, nyugállományba vonulása után meghaladta hivatásának eszmei alapját – emberré válásában egy magasabb minőség irányította: a demokrácia felesküdött katonája lett. Nemcsak Gyöngyös, de Észak-Magyarország civil társadalmának ismert, hiteles szószólójaként dolgozott, mint a Nemzeti Civil Alapprogram kurátora. Az egri párbeszéd évei alatt gondolatai, nyugodt, derűs természete sokunkban talált értő és hűséges barátra. Úttörő ő, akik első, és sokáig egyedüli volt a megyében, akitől elfogadta városa önkormányzata a civil értékek tiszteletét. Első és egyedüli vezető volt a nonprofit működtetés hatékonyságának elismertetésében. A közösség, mint az ember természetes közege, ahol a párbeszéd kultúrája elmossa az önzést, a megosztó törtetést, számára evidens és megkerülhetetlen érték volt. Egyesületével az általa irányított Mátra Honvéd Kaszinó hűségesen éltette Széchenyi szellemét, önálló és összefogásra képes civil szervezetek otthonaként.

Fájdalmas most a múlt idő, olyan nekrológ-félére váltanak gondolataim, amitől ő mosolyogva intene: „Barát (mindig így szólított), figyelj inkább a holnapra. Énrám számíthatsz, nem hagylak el.” – igazad van Barátom, én pedig nem feledem, hogy mindhalálig szól a mi küldetésünk. A találkozásig nyugodj békében az új dimenzódban.

fgs

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.