Felnémeti szekció beszámolója - 2018

1. ) Szekcióvezető neve: Vágner Lászlóné

2. ) CABB tag: Gál Sándor

3. ) Civil delegált (ha van)nincs

4. ) Szekciót képviselő kerekasztal tagok neve:

 • Gál Sándor,
 • Dr. Kárász Imre,
 • Vallusné Farkas Andrea,
 • Vágner Lászlóné

5. ) SZEKCIÓT ALKOTÓ SZERVEZETEK száma/NEVE:

 1. Felnémet Kultúrájáért Alapítvány
 2. Pásztorvölgyi Iskoláért Alapítvány
 3. Beva-völgyi Óvodáért Alapítvány
 4. Berva-völgyi Egyesület,
 5. Magyar Vásár Kulturális Egyesület
 6. Kisdobos Kulturális és Környezetvédő Egyesület (2018-ban megszűnt)
 7. Felnémeti Civil Társaság
 8. Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület
 9. Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület
 10. Erdélyi Magyarok Kulturális Egyesület

6.) Szekció hálózati együttműködéssel megvalósult rendezvényei, a városi feladatellátásban való részvétele

A Felnémeti Civil Társaság 2018. évben az ECK Felnémeti Szekciója szinte minden tagjával kapcsolatba került, részt vettünk a programjaikon. Mivel nem vagyunk a bíróságon bejegyzett szervezet, ezért pályázatunkat a Felnémet Kultúrájáért Alapítvány elnöke, Takács Zoltán valamint  Gál Sándor segítségével bonyolítottuk le. Az elnyert 75000 Ft-ot a következőképpen használtuk fel:

- Január: A Felnémeti Esték keretében a Felnémeti Könyvtárban „Luther nyomában….” című vetítéssel összekötött előadást Dr. Kárász Imre, a Tűzliliom elnöke tartotta.

 - Április: Felnémeti Esték sorozat keretében Wágner Tibor „Az erdőgazdaság története” című könyvének bemutatójára került sor „ Az erdőgazdaság történetének felnémeti vonatkozásai” címmel. Ezt a programot a Felnémet Kultúrájáért Alapítványon kívül a  Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület, a Pásztorvölgyi Iskoláért Alapítvány valamint az Egererdő Egri Erdészete támogatta.

- Május: Jeles Teréz természetfestő kiállítása a Felnémeti Könyvtárban. A kiállítást a Felnémetről elszármazott  Dr. Lőkös István irodalomtörténész nyitotta meg. Az érdeklődők között értékes festményeket sorsoltunk ki.

- Június: Felnémeti séták címmel a PVI tanulói osztályonként felkeresték a Jakab Kovács emlékművet, a Szent Rozália Templomot, a Templomdombon található műemlékeket, a Templomdomb alatt található pincerendszer ma is látható darabjait, Nagy Ernő festőművész házát, ahol a szüleivel élt gyermekkorában és megtekintették a 10 éves Felnémeti Gondozási Központban található kiállítást, ami Felnémet múltját, hagyományait, népviseletét mutatta be.

- Július:Találkozó Felnémetről elszármazott híres emberekkel” projekt keretében Rázsi András meteorológus előadását hallgattuk meg „Tényleg megbolondult az időjárás? – Az éghajlatváltozásról őszintén” címmel.

- Július: végén „Történelmi séta Felnémet nevezetességei, érdekességei körül” címmel tartott esemény kezdete annak, amelynek keretében az Egri Értéktár mintájára szeretnénk összegyűjteni Felnémet még fellelhető értékeit és bemutatni azt a nyilvánosságnak. Az előadások után a helyszínek felkeresése volt a cél: Szent Rozália Templom, Magtár altemplom, Templomdomb alatti pincerendszer, a régi Plébánia épülete a híres kúttal. Szó volt még a Pálos Kolostor romjairól Almárban és a Rizskása Malom (Vakjancsi) épületéről. Az eseménynek kirobbanó sikere volt.

- Augusztus: Nagy Ernő híd avatása A felnémeti születésű NagyErnő festőművész tiszteletére  a Felvégi utcában, a festőművész fiatalkori lakóházának közelében található hidat neveztük el a művész családjának és tisztelőinek jelenlétében. Köszönet Eger város Önkormányzatának, Rázsi Botond alpolgármester úrnak, Federics Zoltán fertálymester úrnak, a Gárdonyi Konyha munkatársainak a segítségért.  Közreműködtek a Pásztorvölgyi Iskola tanulói, Vallusné Farkas Andrea, a Magyarok Vására Kult. Egyesület tagja, a Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület tagjai, a Felnémeti Civil Társaság tagjai. A Pásztorvölgyi Iskola tanulóinak rajzaiból a hídon készült kiállítás és lufik eregetése színesítette a programot. Ez Eger első művészről elnevezett hídja. Szeretnénk, ha ez a hagyomány folytatódna a városban is.

- Október: Jakab kovács megemlékezés – az egri vár 1552-es ostromában helytálló felnémetiek emlékére rendezett ünnepségen a PVI tanulói őrségváltása és ágyúdörgés kísérte az ünnepséget.

A Berva-völgyi Egyesület az Egri Kertbarát Kör Egyesülettel, Eszterházy Károly Egyetemmel, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral, a Felnémeti Lokálpatrióta Egyesülettel közösen szervezte programjait:

- fák ültetésa a lakótelep mögött és a középen húzódó parkban,

- múltidéző beszélgetés az EKE tanszékvezetőjével

- az EKE közösségszervezés hallgatóival közös kiadvány szerkesztése Berva múltjáról,

- Kéri Sándor fotó kiállítása,

- Kiállítás Tóth Sándor emlékére,

- Kutnyák Géza állandó kiállítása

- Papp Ildikó kiállítása

- karácsony a közösségi ház előtt

- Tudás-Könyvtár-Közösség pályázat részesei voltak, melynek keretében a „Könyvek és Kézimunka” című hátrányos helyzetűek részére indítottak foglalkozást,

- Digitális Jólét Program pályázat segítségével nagy értékű info-kommunikációs technológiai eszközöket és wifi kiépítést kaptak kül- és beltérre, és képzést is hozzá, mely eredményeként Digitális Jólét Pont lettek.

- Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Civil Alap Szakmai Program pályázatán „Marketingről kézműveseknek” előadás valósult meg.

A közösségi ház csoportjai: Berva kerámia, Aktív fiatalok csoportja, Berva Galéria, Baba-Mama Klub, ismeretterjesztő előadások

A Berva-völgyi Egyesület támogatói:

 • a Nemzeti Művelődési Intézet,
 • a Norma Alapítvány,
 • a Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület,
 • az Erdélyi Magyarok Baráti Egyesülete, -
 • a Magyar Vöröskereszt Egri Irodája,
 • a Vándorlók Baráti Köre,
 • a  Kárpátok Alapítvány.

Tűzliliom: 2018-ban főleg a bázishelyeink szervezésében lebonyolított rendezvények voltak -   szemléletformáló versenyek, vetélkedők, kiállítások, előadások.

-„Zöld Óvoda” címmel a  Bervavölgyi Tagóvodában 11. alkalommal is nagy siker volt a Piciny kezekkel a Földért című óvodai városi vetélkedő.

- Föld Napja rendezvény az Érsekkertben

- közreműködtünk az oktatóközpontok országos találkozójának szervezésében és lebonyolításában.

- Szakmai felügyelője vagyunk a KOKOSZ tagtárs (Somosi Környezetnevelési Központ) rendezte Kis Fürkész és Ifjú Fürkész országossá bővült természetismereti-természetvédelmi versenyeknek.

- a Felnémeti szekcióval közös rendezvény volt a Felnémeti Esték keretében a ’Luther nyomában” című előadás

Terepi programok, tanösvény fenntartás:

- Egri Civil Alaptól nyert 50 ezer Ft-ból Tűzliliom Családi Napot szerveztünk Hollókőn,

- 2018-ban ugyan ismét nem sikerült pályázaton forrást nyernünk a Nagy-Eged hegyi tanösvényünk karbantartásához és részleges felújításához, de az egyetemistákkal elvégeztük a tanösvény szeméttelenítését.

Kapcsolat az Egri Civil Kerekasztallal és a Felnémeti Civil Szekcióval

Egyesületünk elnöke tagja az ECK-nak. Részt vettünk szeptemberben az Eger Civil Ünnepén, ahol a Felnémeti Szekció sátrában mutatkoztunk be. A Felnémeti Szekcióban szerepet vállaltunk más rendezvények lebonyolításában is (Nagy Ernő híd avatása, Jakab kovács megemlékezés, Felnémeti esték).

Felnémet Kultúrájáért Alapítvány: által befogadott és benyújtott pályázat eredményeképpen a Kulturális Alap által biztosított pályázati támogatás felhasználásával az alábbiak szerint valósultak meg a pályázati cél szerinti rendezvények, programok Felnémeten, 2018. I. félévében. Mint a pályázatban is rögzítésre került, a „Felnémeti Esték” is egy olyan  kulturális hagyománya, színfoltja a városrésznek, amely civil szervezetek, vállalkozók, intézmények, aktív polgárok, önkormányzati képviselő és fertálymesterek együttműködésén nyugszik.

- 2018. április 13-án megvalósult Wágner Tibor erdőmérnök, nyugalmazott vezérigazgató helyettes előadása, amelynek címe: Az Egri Erdőgazdaság történetének felnémeti vonatkozásai.

- 2018. június 11-én a Pásztorvölgyi iskola alsó tagozatosainak Felnémeti séták címmel tartottunk ismeretterjesztő foglalkozást előkészítve az ősszel szervezésre kerülő helytörténeti vetélkedőt. A tanulók osztályonként felkeresték a Jakab Kovács emlékművet, a Szent Rozália Templomot, a Templomdombon található műemlékeket, a Templomdomb alatt található pincerendszer ma is látható darabjait, Nagy Ernő festőművész házát, ahol a szüleivel élt gyermekkorában és megtekintették a Felnémeti Gondozási Központban található kiállítást, ami Felnémet múltját, hagyományait, népviseletét mutatja be.

- 2108. július 11-én „Találkozó Felnémetről elszármazott híres emberekkel” projekt keretében Rázsi András meteorológus előadását hallgattuk meg „Tényleg megbolondult az időjárás? – Az éghajlatváltozásról őszintén” címmel

- 2018. július 27-én tartott esemény kezdete volt annak, amelynek keretében az Egri Értéktár mintájára szeretnénk összegyűjteni Felnémet még fellelhető értékeit és bemutatni azt a nyilvánosságnak. „Történelmi séta Felnémet nevezetességei, érdekességei körül” címmel előadás és a helyszínek felkeresése volt a cél: Szent Rozália Templom, Magtár altemplom, Templomdomb alatti pincerendszer, a régi Plébánia épülete a híres kúttal. Szó volt még a Pálos Kolostor romjairól Almárban és a Rizskása Malom (Vakjancsi) épületéről. Az eseménynek kirobbanó sikere volt.

Felnémet Kultúrájáért Alapítvány által benyújtott pályázat eredményeképpen a Civil Alap által biztosított pályázati támogatás felhasználásával az alábbiak szerint valósultak meg a pályázati cél szerinti rendezvények, programok Felnémeten,

-2018. II. félévében. Mint a pályázatban is rögzítésre került, a „Felnémeti Szüreti Napok 2018” egy olyan kulturális hagyománya, színfoltja a városrésznek, amely civil szervezetek, vállalkozók, intézmények, aktív polgárok, önkormányzati képviselő és fertálymesterek együttműködésén nyugszik. A közösségi ünnepi hagyományokra épülő program – amelynek koordinálója az Alapítvány – városrész kulturális életét színesítve nyújt kulturális kínálatot az itt élőknek.

- Szüreti játszóházat idén is a Pásztorvölgyi iskolával együttműködve valósítottuk meg

- Az idén már tizenötödik alkalommal került sor a programok között évről-évre méltán népszerű „Nagyszüleink nyomdokain – Szőlő és borkultúra Felnémeten” címet viselő, borkóstolóval egybekötött előadásra, melyet a végzős gimnazisták (~ 60 fő) részére tart évek óta Dr Dula Bence, egri szőlész-borász.

- A szüreti koszorúszentelés és az azt követő szüreti felvonulás hagyományos népzenei találkozójával többek között a kialakított kapcsolatok ápolása a célunk. A felnémeti szüreti felvonulás résztvevői voltak az idén is a hagyományoknak megfelelően a Kék Ibolya Honvéd Népdalkör, a Pásztorvölgyi Iskola és a Bervai Óvoda csoportjai, valamint a Felnémeti Fúvószenekar is. A résztvevőkkel a menet a Pásztorvölgyi Iskola udvarára tartva megállt a könyvtár előtti téren, ahol a szépszámú érdeklődő előtt rövid műsort adtak.

- A megfáradt felvonulókat a ment végén az iskolában az alapítvány szolídan megvendégelte.

- Felnémeti szőlő- és bortermelők fehér és vörösboraiból borkostolót tartott. „Felnémeti borcsillagok - Borkóstoló felnémeti borászok boraiból” címmel Tarsoly József, Eger Város Hegyközsége hegybírója közreműködésével zajlott a program.

- A szüreti programokat 2018-ban is szüreti mulatsággal terveztük zárni, melynek keretében a Gárdonyi Géza Színház művészeinek közreműködésével Nagy Szilvia és Balogh András színművészek vidám műsorára került sor.

Magyar Vásár Kulturális Egyesület által tervezett és megvalósult rendezvények 

 • 11 megtartott Magyarok Vására rendezvény
 • februárban a Wass Albert felolvasó maraton megszervezésében való segédkezés,Ostoroson
 • márciusban Szent Korona Konferencia szervezésében való segédkezés
 • júliusban  Ifjúsági Fúvószenekari Fesztivál szervezése 7 fúvós zenekar meghívásával
 • augusztus 20-án Ostoroson ünnepi műsor készítése és egyesületi fellépés

Együttműködtünk a Hun Fokos Szövetséggel, 4 egri középiskolával, ahonnét az 50 órás kötelező közösségi munkavégzés miatt jöttek rendezvényeinkre a diákok.

Részt vetünk Eger Civil Ünnepén - a külsős árusokat mi szerveztük, valamint Vallusné Farkas Andrea  tag szervezte a főzőversenyt.

Felnémeti Lokálpatrióta Egyesület 2018-ban megvalósult rendezvényei:

 • Januárban Felnémeti Disznótor címmel hurka és kolbásztöltő versenyen vettek részt a jelentkezők
 • Áprilisban a Pásztorvölgyi Iskolával és a Felnémeti Civilekkel közösen került megrendezésre Wágner Tibor nyugalmazott erdőmérnök előadása Az erdőgazdaság történetének felnémeti vonatkozásai címmel.
 • Májusban majálist rendezett a szervezetünk a kitakarított modellező pályán
 • Szeptemberben megszerveztük a Macokfesztivált.
 • Októberben részt vettünk a Jakab Kovács emlékére rendezett megemlékezésen
 • Október 23-ának megünneplése a Templomdombon
 • Decemberben felállítottuk Felnémet karácsonyfáját és Advent 1 vasárnapján meggyújtottuk az Adventi koszorú 1. gyertyáját, majd Advent 3. vasárnapján a Pásztorvölgyi Iskola aulájában került sor a karácsonyi ünnepségre.

Felnémet programjainak palettáján szerepel a Felnémeti Gasztronómiai Egyesület szervezésében évről évre megrendezésre kerülő Felnémeti Lecsófesztivál.

7./ Az ECK Felnémeti Szekciója szervezésével részt vettünk Eger Civil Ünnepén. Hagyományőrző Felnémet című sátorunkban a szekcióhoz tartozó szervezeteket és Felnémet hagyományait, nevezetességeit, értékeit mutattuk be. Felnémetről szóló TOTÓ-val színesítettük a bemutatót.

Eger Civil Ünnepén a színpadi produkciók között szerepelt a Felnémeti Gondozási Központ Pacsirta dalköre is – felnémeti népdalokkal és tánccal.

A Magyarok Vására Kulturális Egyesület külsős árusokat szervezett, az egyesület segítségével állítottuk fel a sátrunkat, ahol a Felnémeti Civil Társaság és a Tűzliliom tagjai tartottak ügyeletet az ünnep alatt. Vallusné Farkas Andrea szervezte az ECK főzőversenyét, a verseny győztese Jeles Teréz és családja által elkészített töltött káposzta lett.

A Felnémeti Szekció szervezeteinek nincsenek nemzetközi kapcsolatai.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.