"Büszkék vagyunk rájuk" - "Hétköznapi hősnőink"

Szente Edina, Haász Tamásné Magdi, Prokaj Lászlóné Magdika, Kassai Zita, Radics Istvánné Erzsike, Jánosi Ildikó

Szente Edina

Életvidám, energikus és folyton mosolyog….

…Igen, de szerencsés géneket kaptam és valószínűleg kiskoromban sokat mosolyogtak rám, ami bennem azóta is megmaradt. A pszichológia elméleteiben alaposan elmélyedtem, így az előző megállapításomnak tudományos alapjai is vannak.

Hogyan kapcsolódtál be a civil élet vérkeringésébe?

Az egyik kedves kolléganőm, Diószegi Lajosné Ancika a nyugdíjazását követően ránk hagyta a civil közösséggel kapcsolatos értékeket. Ő épített hidat a szervezetünk és a civil társadalom között. Jelenleg is működik az Egri Családsegítő Alapítvány, amelynek az elnöke vagyok. Szakmai pályázati lehetőségeket keresünk és ezzel is próbáljuk a munkánkat még eredményesebbé és teljesebbé tenni. Minden kolléga részt vesz benne. A két legutóbbi sikeres munkánk a NET-napközi és a Szala-rehabilitációs pályázat volt, az előbbiben az internet veszélyeire hívtuk fel a figyelmet, az utóbbinál az adott városrészben élő családoknak szerveztünk kreatív programokat, tanácsadástól kezdve az alkotó, kézműves tevékenységeken át.

A család mellett jut időd a közösségi munkára?

 A civil életben fontosnak tartom a fiatalítást, de azt is be kell látni, hogy ez a fajta önként vállalt mondhatni karitatív tevékenység bizonyos életszakaszhoz köthető. Egy nő életében a család áll az első helyen, majd a munkája és a barátok. Ezzel már teljes is az élet, pedig a szabadidőt még nem is említettem! Amikor felnőnek a gyerekek, akkor már jobban van idő kitekinteni és a civil tevékenységekbe belefolyni. A nők a munkájuk közben is gondolkodnak a családjuk életének szervezési feladatain, mit főzzenek, ki menjen a gyerekért, mikorra ütemezze a bevásárlást stb. Saját magam életéből hozom a tapasztalatokat és ezért is fogalmaztam meg, hogy az aktív civil szakmai tevékenységre egy nőnek a családja mellett kevés idő jut. Mindezek ellenére igyekszem beiktatni az életembe a közéleti aktivitást.

Esélyegyenlőségi Civil Fórum résztvevője vagy. Mit jelent számodra ez a közösség?

A női fórum egy aktív, tevékeny közösség. A kezdetektől jelen vagyok. Együtt kezdtük el a közösséget, struktúrát kialakítani, amiben mindenki megtalálta a helyét és a szerepét, amelyben jól érzi magát. Öröm látni a lelkes női tagokat.

Mit szeretsz magadban leginkább?

A humoromat. Nem mindenki érti meg, de mondhatjuk úgy is, aki rám van hangolódva, az megérti. Nagyon szeretem a szójátékos vicceket, legfőbb partnerem ebben a férjem, kiegészítjük ebben is egymást.

Mi a legfontosabb számodra az életben?

Humorosan idézve Rutka Csilla kolléganőm mondását: „ A Jóisten és a fokhagyma” amit egy influenzás betegség elkerülésekor mondott, de félretéve a viccet, nekem a legfontosabb a férjem, a gyerekek, a család. Mindig a szemem előtt lebeg, hogy a gyerekeimből jó embereket neveljek. Értékesek legyenek önmaguk és a társadalom számára is. Ami tőlem függ, mint szülő és rajtam múlik a gyereknevelés során, azt meg is tegyem. Az már más dolog, hogy milyen felnőttekké fognak majd válni a szinte számítógépen felnőtt fiatalok. A mai gyerekek számára a kortársak véleménye sokkal fontosabb, mint a szülőé, ezzel pedig nem lehet versenyezni. Nagyon értelmes a fiatal generáció, jobban tudnak alkalmazkodni mindennemű változáshoz. Kicsit fájlalom, hogy keveset olvasnak és életük nagy részét a technikai felszerelések között töltik.

Ennyire fontos számodra az olvasási élmény?

Nagyon fontosnak tartom. A szókincsgyarapodás mellett az élmény, amit egy-egy könyv elolvasása ad, szélesíti az ember látásmódját. Régebben romantikus témákat kerestem, mostanában novellákra jut időm. Elmondható rólam, hogy a női írók alkotásait szeretem. Jobban megértem a mondanivalóját. Amit most javasolnék olvasásra, az Tóth Krisztinától a Pixel vagy a Vonalkód. Mindkettő életszagú, könnyen olvasható, van mondanivalója. Hétköznapi történésekről szól, de ugyanakkor katarzist ad.

A Gyermekjóléti Szolgálatnál dolgozol, mint családgondozó. Hivatásodnak tekinted?

Teljes mértékben! Úgy érzem, hogy a helyemen vagyok, nagyon szeretem a munkámat és a munkahelyi közösséget is. A munkám során a gyerekekkel szívesen foglalkozom, jó velük együttműködni, mert nyitottak, befogadóak, elfogadóak. A munkahelyi kollektívát kizárólag nők alkotják, számomra ez nem jelent problémát, nagyon jól működünk együtt akár szakmailag, akár barátilag.

A munkád során mi jelenti számodra a sikert?         

Amikor az ügyfelek megköszönik a segítséget, vagy amikor látom, hogy megfogadnak egy-egy tanácsot. Siker számomra a tisztelet is, amit kapok tőlük. Az ügyfeleim „tanárnénisnek” tartanak. Szerintem, nem véletlenül alakul az sem, hogy a családok közül ki, melyik családgondozó kolléganőhöz kerül. Valami felsőbb rendező elv alapján történhet, hogy mindig egymásra talál a segítő és segített, úgy és azzal, ahogyan és akivel a legeredményesebb lesz a közös munka.  

A családsegítés, családgondozás, tanácsadás felelősséggel jár. Hiszel a munkád jobbító erejében?

Természetesen hiszek benne, másként nem is lehetséges és nem is érdemes. Sok család jut egy-egy kollégára és mindig odafigyelek arra, hogy az kapja a legtöbb figyelmet, ahol akut a helyzet, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre.

Hová utaznál el szívesen?

Két kritériumot mindenképp kikötnék, az egyik, hogy meleg legyen, a másik, hogy történelmi látnivalókban legyen gazdag. Ahová vágyom, az Assisi, ahol szívesen időznék a gyönyörű épületek csodálatában.

Mi a kedvenc idézeted?

Gross Arnold képzőművész gondolatait választottam, most ez áll hozzám a legközelebb.

„Az ember csak egy porszem a világmindenségben, de ahogy a porszemen átvilágít a nap, megcsillan a Napsugár, úgy az emberen is átfénylik a világmindenség.”

Edina élet és szakmai tanácsai:

 • A nők a munkájuk közben is gondolkodnak a családjuk életének szervezési feladatain.
 • Jó nőnek lenni!
 • A legtöbb figyelmet annak szenteljük, ahol akut a helyzet, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre!
 • Az életben a humor nagyon fontos!
 • Valami felsőbb rendező elv alapján történhet, hogy mindig egymásra talál a segítő és segített.

Haász Tamásné Magdi

"Ismerje meg mindenki a vidéket, mert magyar kincs

A vidékszeretetét falusi származása erősítette és élteti jelenleg is.  A Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület alapítója és elnöke. Életpályája bizonyítja, hogy kis faluból elszármazva is lehet karriert építeni és milyen csodálatos dolog az, amikor a munka egyben a hobbija is. Visznek településről indulunk Magdival a képzeletbeli körútra, amelyen elénk tárul életpályája és civil aktivitása.     

Egri nő vagy, de kis faluból származol. Van olyan vidéki hagyomány, érték, amit napjainkig őrzöl?

Természetesen van. Vidéken azt szívtam magamba, hogy szinte mindenki együtt munkálkodik a településen. A családból is ezt az értéket kaptam, az összetartozás és az összefogás tudatát. Ez számomra a mai napig fontos, áthatja az életemet.  A gyermekkorban alapozott érték a legerősebb jellemalakító. Meghatározza milyen felnőtté fogunk válni.

Milyenek a mai, XXI. századi faluközösségek?

Mára a falu és a város is változott. Az egész társadalom átalakult. Évtizedek óta tart az a folyamat, amikor a fiatalok elhagyják a vidéket és a városokba költöznek. Válságot élnek át a falvak, főként ha az elöregedő lakosságára gondolok illetve az elnéptelenedett településekre. A vidék előnye a jó minőségű természeti környezet, a tiszta levegő, a falusi turizmus kialakításának lehetősége, a művelésre váró szántóföldek, a gazdálkodás. Sok üres ház van, amit az idősek már nem tudnak fenntartani, amelyre a fiatalok együttes közössége megoldás lenne. Várja a fiatalokat a vidék, de segíteni kell őket az elindulásban.

A falusi turizmus a vidék egyik kitörési pontja. Az egyesületetek hogyan segíti ezt elő? 

Jelenleg, 40 faluban fogjuk össze a vidéki szállásadókat. Szolgáltatásaink között szerepel az érdekvédelem, szakmai képzések, együttműködések, szaktanácsadások. Sokat kell lobbizni a falusi turizmus fenntartásáért. Ehhez dinamikus, újító és érdekérvényesítő képességre van szükség. Megvédeni, menedzselni és eredményességhez segíteni a tagjainkat. Legutóbb egy közös kiadványt jelentettünk meg, amely segíti a vendégeket a vidéki szolgáltatások megismerésében és igénybevételében: egy-egy jó vidéki étterem ajánlásával, lovas tanya szolgáltatásaival, vendégházak kínálataival. Egyesületünk országos szinten is jegyzett, taglétszámban, programokban, eredményekben.  Saját magam is foglalkozom szállásadással. Van tapasztalatom mind a vendég, mind a vendéglátó oldaláról és ez a személyes tudás segíti az egyesületi szakmai munkámat.    

Milyen a vidéki vendéglátás? Miben egyedi?

A falusi vendéglátók vendégbarát emberek. A saját tulajdonukat teszik bele a munkájukba és  szívüket, lelküket. A régi magyaros vendégfogadás lényege,  hogy adni akarnak. A vendégek 50-60%-a visszatérő, ez azt jelenti, hogy élményt kaptak és jó érzéseket. Közgazdászként tanácsolom, hogy nem kell mindent ingyen adni, de a vidéki ember „énje”, hogy mindent adni akar. Kinyitják a kaput a vendég előtt, de egyúttal a falut, a környezetüket is rendben tartják társadalmi, szakmai szempontok alapján. Egyedül nem lehet falusi turizmust működtetni, hanem csak együtt, összefogással.

A vendégek mozognak és a vidéki falvak közötti együttműködés elengedhetetlen. Mindezek mellett nagyon fontos a közös marketing és a jó partnerségi kapcsolat. A közös munka gyümölcse az eredmény és a siker, a vidéki életminőség fenntartása. A magyar falusi turizmus tagja az Európai Eurogitte-nek, azaz EU szempontoknak megfelelő színvonalú, ennek bizonyságát éppen a Heves megyei szakmai tapasztalatok adták.

Említetted a jó partnerséget. Mi jelent ez a fogalom a Te munkádban és a saját életedben?

A jó partnerség elve azt jelenti, hogy mind a két fél részéről érvényesüljön az őszinteség, a  tolerancia, a következetesség és a tisztelet. Ha ez megvan, akkor tudunk építkezni és közös, fenntartható sikereket elérni. Ez mindenkinek előnyös.  Nagyon sok múlik a település első számú vezetőjén.             A hiteles vezetőnek hiteles települése van. Hiteles igazgatónak, hiteles szervezete. Ilyen egyszerű.  A falusi emberek kiszolgáltatottak, érzékeny, tiszta lelkűek. Könnyen mozgósíthatóak és hadra foghatóak, viszont kiszolgáltatottságuk miatt nagyon kell figyelni rájuk, és akkor egyenrangú partnerségben élhetünk, dolgozhatunk. 

Személyes tapasztalatod is volt a vezetésben, méghozzá igencsak hosszú idő: 40 év. Visszatekintve, hogyan tudtál hiteles maradni?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy ez alatt a 40 év alatt soha nem fordult elő kibékíthetetlen dogozói konfliktus. Vezetőként nagyon sokat jártam közöttük és menet közben oldottuk meg a problémákat. Idő sem maradt arra, hogy ezek elhatalmasodjanak és felborítsák a harmonikus rendet. Úgy éreztem, mindenki egyfelé húz és a beosztott vezetőknek, a dolgozóknak is voltak sikerélményeik, amelyeket a mai napig sokszor felidézünk a volt kollegákkal. A jelenlegi multi cégek foglalkoztatási értékrendje idegen a magyar mentalitástól. A tréningek, továbbképzések hétvégenként vannak, ami nem szolgálja a családok közös értékrendjét, harmóniáját.

Hogyan látod a fiatalok helyzetét, a családalapítás előtt állók jövőjét?

Mindenképpen családpárti vagyok, amely meghatározó a saját életemben is. A társadalom legfontosabb egysége. Sajnos mára már nagyon átalakult a családszerkezet. A fiataloknak elsődleges a biztos munka, a megélhetés.  Sokan külföldön találják meg. Viszont azt üzenem nekik, hogy Magyarország jó hely, ha külföldön szakmai tapasztalatot szereztek, utána jöjjenek haza, és kamatoztassák itthon a megszerzett tudást. Hiányolom tőlük a további kapcsolat- és jövőépítést. Akik határainkon túl vállalnak munkát, azok mondják el ott kint, hogy mi itthon mit csinálunk jól, miben vagyunk sikeresek pl: vendéglátás, tájjellegű  étel-  és süteménykészítés,   építőipari , karbantartó szakemberek munkája, hagyományok ápolása stb. A kedvezőbb országimázs vonzaná  a külföldi befektetőket, turistákat,  hogy váljanak hazánk vendégeivé, a visszatérők  üzlettársaivá.  A fiatalok menedzseljék hazánkat. Ezt nagyon fontosnak tartanám. Hozzanak haza munkamódszereket, ötleteket és váljanak sikeressé itthon. A fiataljainkat mi neveltük, még mindig nagyon jó a hazai oktatás és sokkal többre érdemesek, mint hazátlanul külföldön élni.

Mi az, amin a legjobban meg tudsz hatódni?

A gyermekeken és az időseken. A gyerekeken, akiket most túlpörgetnek. Nem túl jó, ha túlhajszoljuk őket. Figyelni kellene erre globális szinten. A fiatalok támaszkodjanak a vidékre és az ottani szokásokra, hagyományokra, őrizzék, vigyék tovább a vidék hangulatát, melegét, mely értéket közvetít, közösséget épít és megtart.

Mit értékelsz magadban a legtöbbre?

Azt, hogy nagy szívem van. Szeretem az embereket. Minden nap van valami, ami boldoggá tud tenni, ami örömet okoz. Nem szeretem, ha a környezetemben elhanyagoltságot tapasztalok és bántást. Örülök a mások sikerének is!

 Magdi élet és szakmai tanácsai:

 • Ismerje meg mindenki a vidéket, mert magyar kincs
 • A sikeres élethez a korrekt partnerségi kapcsolatok szükségesek  
 • A kapcsolatok vitaminja: tisztelet, következetesség, tolerancia
 • Az üzleti élet alapja: tudás, kitartás, eredményesség
 • Aminek érvényesítésére törekednünk kell: szeretet és őszinteség
 • A család a társadalom legfontosabb eleme

Prokaj Lászlóné Magdika

…aki odafigyel a körülötte élők igényeire, vágyaira

Alig volt 18 éves, amikor elkezdte munkáját az egri kórház laboratóriumában, éppen ezért nagyon hamar felnőtté vált. Az egészségügy mindig is közel állt hozzá, végigkísérte az életét. Röpke ideig a vendéglátást is kipróbálta, de rájött, hogy az nem az ő világa, így visszakanyarodott az egészségügyi pályára és a kórházban adminisztrátorként folytatta tovább 26 évig. Nagy szaktudású emberek mellett lehetett, ami felemelő érzést jelentett számára. Megtapasztalhatta azt a jó érzést, amikor a körülötte lévő emberek boldogan, elégedetten végzik napi munkájukat. Mindenkinek fontos volt a segíteni akarás és nagy volt bennük a tudásvágy. Nyugdíjas éveinek kezdetétől aktív szerepet vállalt a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet életében, jelenleg alelnöki tisztséget tölt be és az egyesület szakmai munkájában az egészségüggyel kapcsolatos feladatok gazdája.

Hétköznapi hősnőink sorozatunkon belül, áprilisban Prokaj Lászlóné Magdikával készítettünk interjút, amely teljes egészében megtalálható, a lenti csatolmányban.

 Kassai Zita

Egyetemista korában közgazdaságtant tanult, de az emberközpontú szakok és a környezetgazdálkodás, környezetvédelem ragadták meg. Egy előadás során találkozott azokkal a kérdésekkel, amelyek minden fiatalt érdekelhetnek, „Ki vagyok én, mi a feladatom a világban?” és ehhez hasonló kérdések. A filozófia felé kezdett fordulni, és így talált rá az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesületre.

Hétköznapi hősnőink sorozatunkon belül, márciusban Kassai Zitával készítettünk interjút, amely teljes egészében megtalálható, a lenti csatolmányban.

Radics Istvánné Erzsike

…aki arra a legbüszkébb, hogy érdemben segítheti a fogyatékos emberek életét…

Csecsemő- és gyermekápolóként dolgozott az egri kórház fertőző osztályán, majd a második lánya születése után megváltozott az élete, ugyanis down-szindrómát diagnosztizáltak a gyermekénél. Mint mindenki, ő is nehezen tudta feldolgozni ezt a helyzetet. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem látta előre mi lesz, hogyan tovább? A környezetében sem volt hasonló család, akkoriban valahogy el voltak rejtve a fogyatékosok. Visszatekintve az életére, mára úttörővé vált a családok számára és a fogyatékos személyek javára. Az ÉFOÉSZ vagyis az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Heves Megyei Egyesületének az elnöke.

Hétköznapi hősnőink sorozatunkon belül, februárban Radics Istvánné Erzsikével készítettünk interjút, amely teljes egészében megtalálható, a lenti csatolmányban.

Jánosi Ildikó

… aki fodrász vállalkozóként 36 éve szépíti városunk hölgyeit, s oktatja a szakma tanulóit. Az Egri Kézműves Kamara alapító tagjaként szívügye a szakképzés, a felkészült  utánpótlás biztosítása. 2010-től az Egri IPOSZ  alelnöke. A szakmunkás képzés és felnőttképzés fejlesztése mellett fontosnak tartja, hogy újra elismert és megbecsült legyen minden szakma.

Hétköznapi hősnőink sorozatunkon belül, januárban Jánosi Ildikóval készítettünk interjút, amely teljes egészében megtalálható a lenti csatolmányban.

 

 

 

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.