Civil Szervezetek Figyelem!

Az Országgyűlés 2011. december 15-én elfogadta az új Civil Törvényt, amely 2012. január 1-jén lépett életbe. A törvény alapvetően átalakítja a Magyarországon bejegyzett civil szervezetek jövőjét és lehetőségeit. Az új törvény az egyesülési jog gyakorlásának lehetőségét kiterjeszti a régebben hatályos szabályozáshoz képest.
 
Újdonság, hogy a nem működő, illetve megszűnt civil szervezeteket a bíróság törli a nyilvántartásból, ezt szolgálja a csőd-, a felszámolási, valamint a végelszámolási eljárás rendelkezéseinek – a gazdasági társaságok mintájára – civil szervezetekre való alkalmazása is. A törvény új gyűjtőfogalomként bevezeti a jogrendszerbe a civil szervezet fogalmát. Létrejön egy új szervezeti forma is, a civil társaság.
 
Az egyesületek, alapítványok támogatását is új alapokra helyezi a törvény. Létrejön a Nemzeti Együttműködési Alap, amely 2012-től a bejegyzett civil szervezetek számára működésük, szakmai programjaik megvalósításához biztosít költségvetési forrásokat. Változás az is, hogy a közhasznúságra vonatkozó minősítés egyfokozatúvá válik. 2012-től kettős könyvvitelt kell vezetniük a közhasznú szervezeteknek.
 
Mindezen törvényi változások megismerése, nyomon követése, a határidők pontos betartása valamennyi civil szervezet számára fontos feladat lesz az elkövetkezendő időkben. Ehhez nyújt segítségeta www.civil.kormany.huhonlap anyagainak olvasása,illetve a Wekerle Sándor Alapkezelő honlapján található e-learning tananyag http://ilias.wekerle.gov.hu/megtekintése, tanulmányozása. (Ez utóbbi anyagot a NEA képzésen résztvevők - nyomtatott formában - már megkapták.)
 
Eger, 2012. április 2.
                                                                       Ónodi Zsuzsanna
                                                           Heves Megyei Civil Szolgáltató Központ 
Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.