Gyakorlati útmutató

2012. január 1-vel hatályba lépett az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (röviden a civil szervezetekről szóló törvény), amely fontos változásokat hoz a civil szervezetek mindennapi működésében, különösen a közhasznú jogállás megszerzésének feltételeit, a szervezetek nyilvántartását, a beszámolás és gazdálkodás rendjét illetve a megszűnést illetően.

Az új rendelkezések egy részének már most (pl. a gazdálkodás általános szabályai, beszámoló letétbe helyezése), más részének pedig egy átmeneti időszak múlva kell megfelelniük (pl. közhasznú jogállás feltételei) a szervezeteknek.

Az Ökotárs Alapítvány hosszú évek óta elkötelezett a hazai civil szektor jogi-szabályozási környezetének fejlesztése irányába; Civil-Társ programja keretében partnereivel együtt elemzéseket és koncepciókat készít, javaslatokat és véleményeket fogalmaz meg a jogalkotók számára. Így a civil szervezetekről szóló törvény előkészítésének folyamatába is aktívan bekapcsolódott, most pedig, annak hatályba lépése és a kapcsolódó rendeletek megjelenése után – egyebek mellett – egy gyakorlati útmutatóval kívánja elősegíteni a civil szervezetek alkalmazkodását, az új szabályoknak való megfelelését. Útmutatónk két részből fog állni:

(1) Az első rész olyan, gyakorlatban felmerülő kérdésekre ad választ, amelyeket az érintettek a leggyakrabban és különösebb jogi háttértudás nélkül tesznek fel, mielőtt valamilyen tevékenységet kívánnak végezni vagy valamilyen fontos döntés előtt állnak, pl. szervezetet szeretnének alapítani, közhasznúságról döntenek vagy adózási, könyvelési kérdésekben bizonytalanok. Ez a rész logikailag a kérdésfeltevő irányából közelít, és a jogszabályokat a gyakorlat alapján vizsgálva ad útmutatást és választ az egyes felmerülő kérdésekre. (…)

(2) A második rész ehhez képest fordított logikájú, a törvény szövegének ismertetéséből és értelmezéséből, kommentárjából áll. A második rész sokkal inkább jogi háttértudással rendelkező szereplők munkáját segítheti. Ez a rész elméletibb és értelmezi a jogszabályokat a jogintézmények koherenciája szempontjából. A cél itt a jogintézmények minél teljesebb körű értelmező bemutatása. Ez a rész kifejezetten az újonnan hatályba lépett szabályokkal foglalkozik, és csak a megfelelő esetekben tesz utalást a korábbi (vagy jelenleg is és korábban is hatályos, nem változó) szabályokra.

Szakértőink segítségével elkészítettük az első rész, a „kiskáté” nyilvános „teszt” változatát, amelyhez még további kérdéseket, véleményeket, észrevételeket szeretnénk gyűjteni, mind maguktól az érintett civil szervezetektől, mind pedig a velük kapcsolatba kerülő jogalkalmazóktól, a végleges változat megjelentetése előtt. Szeretnénk ha egy, a civilek számára valóban hasznos anyag születne, mind az érthetőség, mind a teljesség, mind a gyakorlatiasság szempontjából: ehhez kérjük közreműködésedet – minden, a miénktől esetleg eltérő értelmezést, kritikát is szívesen fogadunk.

Az /„Útmutató a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályok közötti gyakorlati eligazodáshoz/” a www.civiljogok.hu/ <http://www.civiljogok.hu/> oldalon található.

Ugyanitt véleményezési lehetőséget (fórum) is biztosítunk, de a megjegyzéseket az Ökotárs Alapítvány elérhetőségein is várjuk. Egyben kérjük, ha egyetértesz, továbbítsd felhívásunkat az általad ismert, esetleg érdeklődő szervezeteknek, lehetőség szerint jelentesd meg listákon, honlapokon, hírlevelekben – minél többen látják, annál jobb!

 Segítségedet előre is köszönöm, üdvözlettel:

Móra Vera
 

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.