"Civilek érted-értünk" - Tájékoztató az Egri Civil Kerekasztalnak

az ÉMOP-2009-3.1.2./C-PA-2./ Közösségi programok, akciók az egriek helyi kötődésének erősítése és vonzóbb élettelibb belvárosi közösségi terek kialakítása érdekében kiírt és az Életfa Környezetvédő Szövetség által beadott „Civilek érted-értünk” pályázatról

A mini-projektben meghatározott céloknak megfelelően a konkrét kapcsolódási pont:

- A helyi és a területen aktívan működő non-profit szervezetek bevonása, aktivizálása;

- A kommunikáció, az együttműködés erősítése a helyi civil szervezetek között.

A mini-projekt célkitűzéseinek megvalósításához stabil alapot biztosít az a tény, hogy az országosan is egyedülálló civil hálózati partnerség töretlenül fejlődik városunkban 1999. április 8. óta. A civil szervezetek összefogásához, közhasznú tevékenységéhez az Eger Városi Civil Fórum és az Egri Civil Kerekasztal biztosít keretet. A több mint száz szervezet együttműködése etikai alapelveken nyugszik, közösségi érdekképviseleti feladatot vállal, médianyilvánosságot biztosít, információs rendszert működtet és ápolja, segíti a civil-önkormányzati, civil-civil kapcsolatokat. A projekt elsődleges célja az eredmények fenntartása, úgy, hogy az egri civil szervezetek együttműködés hálózatát továbbfejlessze, biztosítsa a projekt médianyilvánosságát, működtesse a közösségi információs csatornákat, mozgósítson a város közösségi részvételt igénylő feladataiban való részvételre. Szolgálja az egri civil szervezetek hatékony együttműködését a város értékeinek népszerűsítésében és önszerveződésű mobil programokkal segítse a létrejövő új közösségi terek kihasználását.

A projekt célcsoportja:

Kiemelten az Egri Civil Fórum, az Egri Civil Alaphoz pályázó, valamint az Eger Ünnepén közreműködő civil szervezetek tagjai és családjai, továbbá helyi lakosok, idelátogató turisták.

Tervezett időpont: 2014. május-június (amint kész lesz az Eszperantó közösségi tér)

Tervezett helyszín:

Eger, az Eszperantó sétány mentén kialakított közösségi tér, valamint a városismereti versenyben a belvárosi rehabilitációs projekt 24 helyszíne, Bartakovics Béla Közösségi Ház (rossz idő esetén)

Tervezett tevékenység:

Családi nap megrendezése „Civilek érted-értünk” címmel, amelyen az Egri Civil Fórumot alkotó 10 szakmai szekció közösen látja el a házigazda szerepét. A programban szeretnénk bemutatni, megismertetni a 15. évfordulóját ünneplő Egri Civil Fórum tevékenységét. A rendezvényen valamennyi szolgáltatást nyújtó szekció biztosítja az egri lakosok tájékoztatását, szakmai szolgáltatásaik igénybevételét, valamint sajátos interaktív formákkal segítik az egri értékek népszerűsítését. A szekciók végleges programjai még kialakítás alatt vannak, az ezzel kapcsolatos információk a www.eck.hu honlapon lesznek elérhetőek.

A családoknak hirdetett programot a Szabadidő szekció városismereti akadályversenye színesíti, valamint egy retro bál. A belvárosi rehabilitációs projekt 24 fejlesztési helyszínét bemutató városismereti verseny célja a megújult belváros értékeinek megismertetése, a közösségi kohézió erősítése.

A verseny keretében értékes díjak kerülnek kiosztásra, a belvárosi rekonstrukcióban résztvevő intézmények bevonásával (pl. Senátor Ház vacsora jegy, Valide Sultána török kori fürdőrom látogatójegy, Bartakovics Béla Művelődési Ház rendezvényére belépőjegy, stb.)

Az Egri Civil Kerekasztal nem bejegyzett szervezet, így a pályázatot az Egri Civil Házat 13 éve működtető szervezet az Életfa Környezetvédő Szövetség adta be és koordinálja.

Programunkat az Egri Civil Kerekasztal 47 fős tagságával, munkatársainkkal és önkénteseink bevonásával közösen szeretnénk megvalósítani.

Eger, 2014. január 8.

Ónodi Zsuzsanna

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.