Aktív Állampolgárok Heves megyében, találkozó a Felnémeti Civil Házban

Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a Felnémeti Civil Ház – amely az elmúlt években alig-alig töltötte be funkcióját – a Felnémeti Közösségfejlesztő Program aktív tagjainak közreműködésével most egy nemzetközi projekt részese lett. Öröm és megtiszteltetés a felnémeti civil szervezetek, aktivisták számára, hogy a British Council tréning sorozatának harmadik, majd a következő és egyben záró foglalkozásainak szintén a Felnémeti Civil Ház adhat otthont március végén.

Elhivatottak, lelkesek és szeretnének tenni közösségükért – ők az Aktív Állampolgárok, a British Council közösségi programjának résztvevői, akik most arra kaptak lehetőséget, hogy brit módszerek alapján fejlesszék szervezői készségeiket, megvalósítsák közösségi projektötleteiket, és nemzetközi kapcsolatokat építsenek. A programra kiválasztott harminc Heves megyei közösségi szervező, vezető saját környezetében, szervezetében kamatoztathatja majd az elsajátított ismerteket.

A British Council 2010 őszén, Heves megyében indította el az Aktív Állampolgárok programját, melyben 30 közösségi szervező, vezető vesz részt, akik a tréningen tanultakat a helyi igényekhez igazítva viszik tovább saját közösségükbe, szervezetükbe. Ez a program talán abban különbözik leginkább más közösségi programoktól, hogy nagyon gyakorlat-és eredmény orientált, hiszen a programnak szerves része közösségi projektek kidolgozása és megvalósítása – amire a résztvevők a program indulásakor kötelezettséget is vállaltak.

Másik különlegessége a hasonló hazai képzésekhez képest, hogy bár meghatározott tematika szerint halad, még sincs előre meghatározott tananyag. A képzés elsősorban készségeket fejleszt a közösségi szervezők, vezetők munkáját modellező, gyakran játékos feladatokon keresztül, melyek segítenek felszínre hozni és megosztani azt a kollektív tudást és tapasztalatot, mellyel a résztvevők rendelkeznek. A program katalizálja a résztvevők energiáját, kreativitását miközben egy nagyszerű közösséget formál belőlük. 

A program három fő részből áll:

Tréningsorozat: Az aktív jelenlétet kívánó képzésben játékos, interaktív formában oszthatják meg tudásukat és tapasztalatukat egymással a résztvevők. A képzés erősíti a helyi identitástudatot, a fenntartható fejlődés iránti felelősségvállalást, felhívja a figyelmet a másság hatékony kezelésének és értékelésének előnyeire, valamint fejleszti a projekttervezési és vezetési készségeket. A tréning 4 kétnapos modulból áll, melyből már két modul lezajlott. A harmadik modul február 11- én és 12-én volt a Felnémeti Civil Házban (Kovács Jakab u. 102).

Társadalmi részvételen alapuló projektek: A program második eleme közösségi projektek kidolgozása és megvalósítása. A második modul végén már elkezdődött a projektötletek ismertetése, melyek szorosan kapcsolódnak a résztvevők által képviselt szervezetekhez vagy szűkebb közösségükhöz. Ilyen például a Felnémeti Közösségfejlesztő Program, aminek továbbműködését nemcsak három felnémeti aktív tag programban való részvétele, hanem sikeres pályázat esetén maga a British Council is támogatna. 

Nemzetközi csereprogramok: A program fontos célja, hogy a résztvevőket csatlakoztassa az aktív állampolgárok nemzetközi közösségéhez. Ebben a programban világszerte több mint 30 ország és több száz közösségszervező vesz részt, akik online módon kapcsolódhatnak egymáshoz. Emellett minden országnak van egy brit partnerszervezete, amellyel kölcsönös tapasztalatcserére is sor kerül, így a résztvevők megismerkedhetnek nemzetközi gyakorlatokkal is.

Az Aktív Állampolgárok programban együttműködő partnerünk az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

A British Council „Aktív Állampolgárok” programjáról további információk kérhetők az alábbi személyektől:

Ruman Csilla, projektvezető, (20) 211 1786,  csilla.ruman@britishcouncil.hu

Patkó Györgyi, kommunikációs vezető, (20) 4910574, gyorgyi.patko@britishcouncil.hu

www.facebook.com/AktivAllampolgarok, a közösség Facebook oldala

A projekt angol nyelvű oldalán számos információ található a nemzetközi közösségről: http://activecitizens.britishcouncil.org/

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.