Eger Ünnepe 2014

Városunkban idén is megrendeztük az Eger Ünnepe - Civil Fesztivált, amely az egri civil szervezetek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget minden évben szeptember 3. hétvégéjén. A rendezvény célja a civil értékek, a kultúra, sport bemutatása, a városban működő szervezetek munkájának népszerűsítése. A rendezvény Eger MJV Önkormányzata anyagi támogatásával és sok önkéntes munkával valósul meg minden évben. Ez jó példája annak, hogy a helyi civil szervezetek az önkormányzattal és a városi intézményekkel összefogva sokat tehetnek kulturális értékeinek közvetítéséért, az emberi, közösségi kapcsolatok erősítéséért. Nagy erő van ebben a városban, jó volt megtapasztalni a hatalmas összefogást. A civil szerveteken kívül az önkormányzat, a városi intézmények, az egyház, a helyi média is sokat segítettek abban, hogy a rendezvény jól sikerüljön.  Az együttműködés szép példája volt az idei Eger Ünnepe. Szeretnék köszönetet mondani szervezőtársaimnak, minden résztvevő civil szervezetnek és támogatónak, mindenkinek, aki tett valamit az ünnep sikeréért. Külön köszönet a felajánlásokért a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Egri Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete, az Aranykapu Alapítvány, Egri Lokálpatrióta Egylet és a Bornemissza Gergely Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium részére. Hálás köszönet főtámogatóinknak is, akik segítsége nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre:

Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Dobó István Vármúzeum, Egri Civil Ház, Egri Kulturális és Művészeti Központ, Segít a Város Alapítvány, Egri Főplébánia, Egri Közszolgálta- tások Városi Intézménye, Eger Térsége Fejlesztési Egyesület, Eger Városgondozás Kft. Egri Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eszterházy Károly Főiskola, Tesco Eger,IQ-Pont Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, Média Eger Kft., Szuperinfó, Szent István Rádió, Rádió Eger, FM 7, Heves Megyei Hírlap, egriprogramok.hu

A szombati érsekkerti Civil Fesztiválra több mint 100 egri szervezet és intézmény jelentkezett színpadi műsorral, sportprogramokkal, ingyenes szolgáltatásokkal. A hangulatot fokozták a jó egri borok és a csapatok által elkészített hagyományos egri szüreti ételek. A verseny díjazottjai:

I. helyezett: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium "Fő az egészség" csapata, házigazda: Lázár Margit.

II. helyezett: Civil Érték KH Egyesület "Csak csajok" csapata, házigazda: Polacsek Anna.

III. helyezett: Vakok és Gyengénlátók HM-i Egyesülete "Egyszer lakjunk jól csapata, házigazda: Poczok Frigyesné.

Legszebben tálalt étel díja: Felnémeti Civilek Szabadcsapat, házigazda: Gál Sándor

Meglepetés vendégek is érkeztek Habis László, polgármester úr jóvoltából: Rubint Réka és Schobert Norbi, akik a szombati érsekkerti megnyitón nagy sikerrel mutatkoztak be és mozgattak meg mindenkit az „Egészség Percek” programjukkal.

A rendezvényt aktuális események köré szerveztük. A Család Nemzetközi Éve alkalmából sok program várta gyermekes családokat. Volt régi mesterségek bemutatója: csipkeverés, szövés, gyöngyfűzés, mézeskalács-készítés, agyagozás, fajáték készítés, fafaragás, amiket a gyerekek ki is próbálhattak. Megkóstolhatják nagyanyáink pogácsáit és élvezhették az Eger környéki hagyományos falusi vendéglátás örömeit is. Jövőre a 20 éves jubileumon vasárnap is kint leszünk szolgáltatásokkal a gyerekek kérésére.

Másik fő témája volt az idei Eger Ünnepének - a belvárosi rehabilitáció kapcsán – a „Megújul a Város!”projekt. Erre is több program épült: a civilek sétája - a Felnémeti Nosztalgia Zenekar kíséretével- a Dobó térről a belvároson át az Érsekkertbe, interaktív városfelfedező túra és városismereti vetélkedő.  Az Egri Városszépítő Egyesület és az Egri Lokálpatrióta Egylet közös sátrában az Egri Értéktár Kiállítást a Mezőgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Szakáli István Lóránd, a Hungarikum Bizottság titkára nyitotta meg.

A rendezvény az idén 3 napig tartott.  Fő helyszín az Érsekkert volt, de a programban szerepeltek más egri helyszínek is. Az uszodában Bitskey Aladár emlékére Senior úszóversenyt tartottak. Eger Ünnepén már 9. alkalommal került megrendezésre az EKMK  Bartakovics Béla Közösségi Házban a Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó. Este 19 órától pedig az Egri Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertjére vártuk az érdeklődőket, akik hatalmas tapssal köszönték meg a zenekar ajándék ünnepi koncertjét.

Eger Ünnepe népszerűségét jelzi, hogy az ország minden részéről és a határon túlról is érkeztek a rendezvényre partner civil szervezetek, akiknek büszkén mutattuk meg értékeinket és megújult városunkat. Európa sátrat is felállítottunk, ahol a testvérvárosok és a külföldi delegációk kaptak bemutatkozási lehetőséget. Szombaton a Nemzetközi Cukorbeteg Találkozón váratlanul megjelent egy Egerben kiránduló 70 tagú svéd kórus, akik Eger Ünnepe tiszteletére magyar nyelven adtak elő egy dalt, nagy sikert aratva.

Vasárnap délelőtt Barokk Futóparádé és ingyenes városnéző séta indult az Érsekkertből a felújított Belvároson át. A Várban több mint 100 résztvevő csatlakozott az ingyenes tárlatvezetéshez, ahol a belváros és a vár rekonstrukciója során előkerült leletek tekintettük meg. Vasárnap 12.45-kor a Bazilikában –dr. Ternyák Csaba, érsek úr ajándékaként- hálaadó ünnepi orgonakoncert zárta Eger Ünnepét, ahol a résztvevők Urbán Péter, karnagy csodálatos játéka után könnyes szemekkel köszönték meg a szép élményt, amit ez az ünnep jelentett számukra.

A szervezőbizottság nevében:

Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének és Eger Ünnepe szervező bizottságának az elnöke

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.