A Női Esélyegyenlőségi Civil Csoport márciusi műhelymunkája

A Női Esélyegyenlőségi Civil Csoport a tavasz első hónapján, 2015. március 31-én a Civil Házban tartotta meg soron következő ülését

Ez alkalommal három napirendi téma megbeszélésére került sor.

A nagycsaládosok helyzetéről tájékoztatott Takácsné Szigeti Ilona pszichológus, aki három gyermek édesanyja és a civil élet területén, valódi női aktivista. Az előadását a „Nagycsaládosok közös rajzvizsgálata” című téma köré építette, amelyhez az alapot a saját kutatása adta. Rajzvizsgálatot végzett a családok körében,- egyfajta speciális pszichológiai eszköz,- amely során a szakember képet kap a családi viszonyokról, a családtagok helyzetéről, az egymáshoz fűződő kapcsolatukról. Kiemelte, hogy az egyén boldogságának a minősége a családi kapcsolatoktól függ. A feladat végrehajtását összesen 90 féle szempont szerint vizsgálta, mint például: az együttműködési aktivitás, a feladatmegosztás, a kivitelezés, irányítás, kezdeményezés stb. Ilona a vizsgálata során azt tapasztalta, hogy mennyire fontos a családon belül a bocsánatkérés és a fegyelmezés. A bocsánatkérés nehéz dolog, mégis nagyon fontos. A nagycsaládoknál, többen tudtak bocsánatot kérni, kortól, nemtől, családon belül elfoglalt szerepeitől függetlenül. Maga a bocsánatkérés az érett személyiség ismérve: aki el tud köteleződni, elismeri a hibát, tud bocsánatot kérni, és próbál rajta változtatni. A családban lévő örömszerzés lehetősége jól kell, hogy működjön, ellenkező esetben, családon kívül, egyéb pótcselekvésekkel szerzik meg a családtagok az örömet. Fontos a családon belüli gazdag kommunikáció. Azoknál a nagycsaládoknál, akiknél rendszeres a beszélgetés, a családi szerepek stabilak, a családfő személye biztonságos, jól működik a fegyelmezés és a bocsánatkérés, ott egészséges közösségről beszélünk. Az egy gyermekes családoknál inkább jellemző a zárkózottság, kevésbé kommunikatívak. Fontos, hogy a családon belül fejlesszük a gyermekek képességeit, a társadalmi és nemi szerepek elsajátításában érvényesüljön az, hogy előre vivő viselkedésmintákat lássanak.

Az előadást követően, sok kérdés merült fel a női konferencia résztvevői között. Megfogalmazták, hogy mennyire jól tud működni a családon belüli munkamegosztás és milyen fontos az egymásra való odafigyelés.

A második napirendi pont során megbeszéltük a „Nőnek lenni jó – egy nap önmagunkért!”című egy napos szemléletformáló rendezvénnyel kapcsolatos teendőket. Döntöttek a jelenlévők, hogy a helyszín és időpont változatlan időpontban, 2015. június 20-án kerül megrendezésre a Szépasszony völgyben lévő Márai Látogató Központban. A programok összeállítása, a résztvevők felkérése még folyamatban van. Annyi azonban már bizonyos, hogy változatos és színes programok várhatók, kicsiknek és nagyoknak, nőknek és férfiaknak egyaránt. 

A Női Esélyegyenlőségi Civil Csoport második féléves havi találkozói tervezett témáinak megbeszélésével folytatódott az ülés. Románné Maja koordinálásával sikerült a havi témafelelősöket kiválasztani. A következő félévben is érdekes témák várhatóak, mint például a munkaerő-piaci és családi feladatok összeegyeztetését segítő szolgáltatások Egerben, a családon belüli erőszak elleni jogi lehetőségek, kreatív nők, spórolási technikák, környezettudatosság, atipikus foglalkoztatási formák, hogyan segítsünk gyermekünknek tanulni, internet használat és női önvédelem.

A Női Műhelymunka következő ülése: 2015.április 28. kedd, 15.00 óra, Egri Civil Ház, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

2015.04.02.

Réti Erika

A műhelymunkán készült rövid riport megtekinthető a tveger.hu oldalon.

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.