A Női Esélyegyenlőségi Civil Csoport áprilisi műhelymunkája

„A női esély megteremtéséhez szükséges a férfiak jelenléte” – így indította előadását dr. Palotai Zsuzsanna, Eger Megyei Jogú Város Humán Szolgáltatási Irodavezető. Ismertette az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatai közé tartozó, megvalósítandó szakmai és gyakorlati tevékenységeit. Kiemelte, hogy mennyire fontos a nők választási szabadsága a munkába állás vagy otthon maradás a GYED, GYES ideje alatt. Minden anyát olyan helyzetbe kell hozni, hogy képes legyen a munka és magánélet egyensúlyának a megteremtésére. Nem mennyiségi, hanem minőségi családi programokra van szükség. Előadásában végigvezette Eger város szolgáltatási lehetőségeit a bölcsődei férőhelyek kialakításától az idősotthonok működtetéséig. A bölcsődei szolgáltatás minden jelentkező számára biztosított, a városban három helyen működtetnek intézményt a legkisebbek számára. A házi gyermekfelügyelet is igényelhető szolgáltatás, amelyet a kisgyermekes anyák kérhetnek és a városi Családsegítő Intézet munkatársai nyújtják. A pár órás gyermekfelügyelet segítséget jelent a kisgyermekes édesanyák számára tovább tanulás, munkahelyi elfoglaltság, kisebb betegség… esetén. A városi óvodák színes pedagógiai programmal működnek, tapasztalt és kreatív szakemberek foglalkoznak a kicsik tanításával, nevelésével. A kisiskoláskorú gyermekek részére napközi áll rendelkezésre. A nyári napközik szervezésére is kiemelt figyelmet fordítanak, amellyel a gyermekek nyári szünetét próbálják élményekkel gazdagítani és segítséget nyújtani a többgyermekes családok részére. A fiatalok szabadidős elfoglaltságát gazdagítja a Városi Sportiskola is. A gimnazista korú fiatalok részére ifjúsági programirodát működtetnek, ami alternatívát kíván nyújtani a szabadidejüket hasznosan eltölteni kívánó fiatalok számára, valamint egyéni és csoportos tanácsadással szeretnének segíteni a pálya és munkavállalás előtt állóknak. Eger városában működő Mentálhigiénés Központ napi szinten segíti a fiatalokat. A felnőtt korosztály számára legfontosabb a munkalehetőség biztosítása az idős korosztály részére pedig az idősgondozás. Rendelkezésre állnak az idősotthoni, valamint a Családsegítő Intézet által működtetett, az idősek saját otthonában biztosított házi segítségnyújtás, a nappali ellátás (idősek klubjai) szolgáltatások. Mindezen intézményi struktúrák hozzájárulnak az időskor méltóságának megőrzéséhez. A kisméretű, családias jellegű idősek otthonára van leginkább igény.

A második napirendi pontban ismét a szemléletformáló nap programjainak megbeszélése került előtérbe az NCTA „Nőnek lenni-nőként tenni” címmel, előadó: Mészáros Éva

Újabb vállalásokra került sor a következő félév programjainak előkészítése, szervezése kapcsán, egy-egy téma feldolgozására három felelőst választottak az önkéntes jelentkezőkből. 

A Női Fórum következő ülése:

2015. május 26-án /kedd/ várható.

Réti Erika

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.