„Zöldüljünk!” – Kreatív nők – spórolási technikák – környezettudatosság

Témafelvezetők:Harcsáné Garancz Eszter, Prokaj Lászlóné, Román Gáborné

Női Esélyegyenlőségi Civil Csoport soros havi műhelymunkájára 2015. július 28. (kedd) 15.00 órakor került sor a Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogató Központban.

Média Eger Nonprofit Kft. • TV Eger híradása az alábbi linken érhető el: http://www.tveger.hu/nok-a-kornyezetert/

Ez alkalommal környezetbarát, zöldtudatos, és az energiafelhasználás szempontjából fontos gyakorlatokat osztottak meg a női tagokkal a téma felelősei. Harcsáné Garancz Eszter környezetvédelmi mérnök előadásában kiemelte, hogy a zöldtudatosság nem szélsőséges dolgot jelent, hanem tudatos környezetvédelmet és energiatudatos életmódot. Energiapazarló életvitelt folytatunk, sokszor bele sem gondolunk, hogy kis odafigyeléssel mennyi felesleges kiadástól mentesítenénk magunkat. Létezik egy úgynevezett „standby”alvó lakás fogalom, amikor nem tartózkodunk otthon és mégis van olyan energiafogyasztása a lakásunknak, amelyet fölöslegesen fizetünk ki. Ilyen például a készenléti állapotban lévő konyhai felszerelés, a televízió, a mobiltelefon-töltő. Harcsáné Garancz Eszter elmondta, hogy a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanácsadó irodát nyitott Energia Info Pont néven. Az iroda célja a lakosság és vállalkozók tájékoztatása az innovatív energiahatékony technikákról, megújuló energiahasznosítás módjairól.

http://www.hkik.hu/hu/energia-klub/cikkek/energia-info-pont-technologiak-partnerek-a-tol-z-ig-81585

Az ökotudatos előadás sok gondolatot indított el a női résztvevők körében, többek között Eger város zöldítése kapcsán. Információt kaptunk arról, hogy a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet és dr. Szalóczi Ilona Eger Megyei Jogú Város Jogi és Hatósági Irodájának esélyegyenlőségi referense együttműködésével létrehozták a „Nyitott szemmel” nevű lakossági bejelentő rendszert, ahol lehetőség van arra, hogy a lakosok a városban tapasztalt hiányosságokat, városüzemeltetéssel kapcsolatos problémákat közvetítsék az illetékesek felé. A lakosok bármilyen javító célzatú ötleteiket, javaslataikat, észrevételeiket bejelenthetik, akár ökotudatos témában is. Észrevételként fogalmazták meg a fórum résztvevői az illegális szemétlerakók problémáit és egyes lakóterületeken a cigarettacsikk-gyűjtő tárolók hiányát. Ez utóbbi téma kapcsán a bejelentéseket a lencse@ph.eger.hu vagy egpolgh@ph.eger.hu e-mail címre tehetik meg illetve a 80/200-882 zöldszámra. Felvetődött a javaslat, miszerint Eger város üzemeltetésében résztvevő intézmények, szakemberek meghívott előadóként vegyenek részt egy következő női fórumon. 

A „Zöldüljünk” témakörét Prokaj Lászlóné vitte tovább, aki háziasszonyoknak való hasznos tanácsokkal látta el a hallgatóságot: mint például egy alma elhelyezése a hűtőszekrényben szagtalanító hatással bír, vagy a műfogsor-tisztító tabletta kiváló a ruhák fehérítésére, padló és csempék tisztításához ecet vagy szódabikarbóna javasolt. Románné Gáborné „zöld esküvőről” mesélt: a meztelen tortáról, ami szezonális gyümölcsökből készül, a rizs-szórás helyett kölest ajánlanak az ökotudatos nászhoz, mert azt a madarak fel tudják csipegetni. A zöld esküvő szociális érzékenységgel is összefonódik, ajándékot készítenek a vendégeknek és a környezetükben élő fogyatékos gyerekekre is gondolnak.

Az üdítő környezettudatos témát követően az aktualitásokat is megvitatták. Sikeresen lezajlott a „pótnagyik” szolgálatával a nyári napközi. dr. Szalóczi Ilona főszervező elmondta, hogy mennyire nagy szükség volt rájuk és a továbbiakban jó lenne, ha a pótnagyik más szervezetek által meghirdetett nyári táborokba is be tudnának kapcsolódni.

Norvég Civil Támogatási Alap munkatársa Németh Anikó is részt vett a rendezvényen, aki ezen a napon monitoring feladatokat látott el a projekt eddigi megvalósításával kapcsolatban.

Prokaj Lászlóné a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet vállalt önkéntes nyári feladatai kapcsán elmondta, hogy az Egri Kórház folyosóján kisgyermekek számára játszóházat működtetnek, s kérik, a jelenlévő civil szervezeteket, hogy aki tud vagy személyes segítségnyújtással vagy játékok, kifestőkönyvek felajánlásával segítse munkájukat. Idős emberekről lévén szó, nehéz az egész napos személyi feltételek biztosítása, jó lenne, ha 2-3 órára más szervezetek önkéntesei is bekapcsolódnának ebbe a munkába.

Az egy éves NCTA program 2015. augusztus 31-én zárul, addig még stresszoldó-tréningen vehetnek részt az érdeklődők, 2015. augusztus 15-én az Egri Civil Házban, majd zárásként a Női fórum utolsó műhelymunkája 2015. augusztus 25-én várható.

Réti Erika

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.