"Büszkék vagyunk rájuk" - "Hétköznapi hősnőink"

Monográfiák, portrék bemutatása, olyan egri lányokról, asszonyokról, akik a hétköznapokban kis közösségeik aktív alakítói.

Erdélyi Albertné, Ági,  Mihalik Istvánné Erzsike

Erdélyi Albertné, Ági

…az egyik Egri Folt-tündér, aki táncol, sportol, és összevarrja a világot..

Az Egri Folt-Tündérek Egyesület tagja megalakulásuktól, 2005-től. Egy civil szervezet, melynek sokféle célja van Eger életének színesítése szempontjából. Kiemelkedő közösségi programjuk a minden évben a nyár utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő foltvarrók országos hétvégéje.  

Miről szól ez a hétvége?

Egyfajta szakmai konzultáció, amikor megmutatjuk eddigi munkáinkat, ötleteket adunk egymásnak, bővítjük foltvarrói ismereteinket. Vendégül látjuk az ország több pontjáról érkező foltvarrókat, és egy-egy nyársalással illetve pincelátogatással tesszük színesebbé a programot.

Van-e olyan kolléganő, akit magaddal vittél a foltvarrók csoportjába?

Jómagam a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatási ügyintézője vagyok és van egy kolléganőm Tóth Erika, akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését és mondhatom, hogy gyönyörű munkái vannak.

Hogyan találkoztál ezzel a kreatív szabadidős tevékenységgel?

Mindig is vonzottak a kreatív tevékenységek. Így történt az is, hogy egy foltvarró kiállításon vettem részt és annyira megtetszett, hogy elhatároztam megtanulom a fortélyát.  Egy tanfolyamot végeztem el és rengeteget gyakoroltam, így vált egyre szebbé és tökéletesebbé a kézimunkám. 

Mi jellemző a kézimunkáidra, használati vagy inkább dísztárgy jellegűek?

Sokféle a kínálat, van ilyen is, olyan is. Falvédők, ágytakarók, faliképek, különböző figurák, amelyeket boltban nem értékesítünk. Voltak megrendeléseim és az eddigi legnagyobb munkám egy franciaágy-takaró kézi tűzéssel. Számomra a foltvarrói munka kikapcsolódás, megnyugvás, alkotás, de mondhatnám azt is, hogy életem fontos része.  Olykor persze kihívás is, hogy képes vagyok-e új technikát elsajátítani.

Költséges hobbi a foltvarrás?

Bizony az. Fontos egy jó varrógép beszerzése, továbbá körkés, vágólap, vonalzó.  Apró mintás anyaggal dolgozunk, ami 100%-os pamutanyag ez is elég nagy költség.

A Folt-Tündérek csapata idén 9 éves, hogyan jellemeznéd magatokat a közösség összetartó ereje szempontjából? 

A személyes találkozásokra kéthetente kerül sor és az online kapcsolattartás szinte mindennapos. Figyelünk egymásra, segítjük egymást. Jó érzés együtt lenni. Az alkotói munkán túl, közös feladatunk a rendezvényeken való megjelenés, kiállítások szervezése. Jelmondatunk is kifejezi a szemléletünket miszerint: „Összevarrjuk a világot”.

Világszerte tartjuk a kapcsolatot foltvarró társainkkal. Voltak már külföldi vendégeink Kanadából, Németországból, akik nem üres kézzel érkeztek, hanem tanítottak nekünk új technikákat, ötleteket adtak a kézimunkához.

Vannak nehézségi fokok a foltvarrásban?

Természetesen vannak. Ahol a fejlődés lehetséges, ott vannak nehézségi fokozatok is.  Amikor ránézünk egy foltvarrással készült munkára, akkor látjuk a technikáját is. A technika beszél az alkotójáról. Olyan szakmai elnevezésekkel találkozunk, mint például a repülő vadliba, bírósági lépcső, kunyhó. stb.   

Van-e kedvenc sztorid, ami a foltvarráshoz köthető?

Amikor belemerülök a munkába, nem mindig figyelek a rendre. Így történt egy pár esetben, hogy a férjem beleült egy-egy gombostűbe. Kiengesztelésképpen készítettem neki egy fradista takarót.

Újító személyiségnek tartod magad?

Igen, és nemcsak a foltvarrásban. Szeretek új dolgokat kipróbálni, tanulni. Az 50 év feletti időszakot is aktívan és gyümölcsözően megélni. Szeretem az embereket, és jó érzéssel tölt el, ha tudok nekik segíteni. A saját életmódunkkal példaként is szolgálunk a fiatal generáció számára. Sokkal több mosolyra lenne szükség, merni kellene mosolyogni, mert két ember között legrövidebb út a mosoly.   

Ha egy „kívánságteljesítő” Tündér teljesítené a kérésedet, mi lenne az?

Az, hogy eljussak egyszer valamelyik tengerhez.

 Ági élet és szakmai tanácsai:

  • Az alkotómunka a legjobb kikapcsolódás!
  • A saját életmódunkkal példaként is szolgálunk a fiatal generáció számára.
  • Minden területen, ahol a fejlődés lehetséges, ott vannak nehézségi fokozatok.
  • A szakmai konzultációk fontosak, hogy tanuljunk egymástól! 

Mihalik Istvánné Erzsike

…és a kitartó szeretete…

Jelenleg az Agria Humán Kft. alkalmazásában áll, mint csökkent munkaképességű munkavállaló, de a lelkesedése annál nagyobb. A munkahelyén hamar kiderült, hogy milyen jól bánik a fogyatékos emberekkel, így nevezték ki csoportvezetőnek.  Nem véletlen a fogyatékos emberek iránti érzékenysége, hiszen 24 évig közöttük töltötte munkanapjait.    

Nagy érzékenység jellemez, amikor a fogyatékos emberek helyzete kerül szóba…

Szinte minden fogyatékossággal élő ember problémáját ismerem. A munkám 24 évig erről szólt. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Egri Szervezetében kezdtem el dolgozni. Már a kiválasztásom sem mindennapi volt. Az akkori vezető megkérdezte tőlem, hogy Találkoztam-e már nagyothalló vagy siket emberrel? Az volt a válaszom, hogy Nem. Majd jött az újabb kérdés, hogy akkor Hogyan fogok tudni velük kommunikálni? …  Nem tudom, de biztos meg lehet tanulni! – hangzott a feleletem.

Sikerült megtanulni kommunikálni a nagyothallókkal?

Igen! Nagy öröm volt számomra a jelnyelv elsajátítása és használata. Középfokú jelnyelv végzettséget szereztem és azóta is használom ezt a kommunikációs nyelvet.

Azt mondtad, hogy ismered a fogyatékossággal élő emberek problémáit. Kiemelt célcsoport a mindennapi életben is, ennek ellenére sok nehézséggel kell szembenézni?

Ezeknek az embereknek kisebbségi érzése van, kirekesztettnek érzik magukat, sokan befelé fordulnak. Amikor negatív megjegyzés éri őket, úgy érzem, mintha engem is sérelem ért volna. Nagyon erős bennem az együttérző képesség, pontosan emiatt tudom átélni, ami velük történik.

 Melyik tulajdonságodat szereted magadban a legjobban?

A kitartást, mert amit elhatározok, vagy eltervezek, azt meg is valósítom. A félmegoldásokat nem szeretem! Emellett még nagyon fontosnak tartom a másik ember elfogadását. A túl sok kritika eltávolítja az embereket egymástól, a szeretetteljes elfogadás viszont megnyitja a legzárkózottabbak lelkét is.  

Hogyan kerültél közel a civil közösséghez? Hogyan lettél civil aktivista?

Az általunk szervezett rendezvények legfőbb üzenete a társadalom érzékenyítése a fogyatékossággal élők iránt. Sok meghívót küldünk ki ilyenkor a különböző szervezeteknek, többek között az Egri Civil Ház is a meghívottak között volt mindig, innen jött a velük való ismeretség. A munkatársaik nagyon sokat segítettek nekünk programjaink eredményessé tételében. Amikor a SINOSZ munkahelyemről eljöttem, akkor megkerestek a nagyothallók egy egyesület létrehozása céljából. Nagyon jó érzés volt, hogy rám gondoltak! Így hoztuk létre 2012-ben a Heves Megyei Hallássérültek Egyesületét, amiben elnöki funkciót töltök be.

Mi indokolta az egyesület létrehozását?

A hallókészülékek nagyon drágák, sokan nem tudják megfizetni. A készülék használata nélkül tovább romlik az esély a hallók társadalmába való beilleszkedéshez. Erre is szeretnénk felhívni a figyelmet. Pozitív változást nehezen lehet elérni, mert még most sem tartunk ott, hogy elfogadják a „másként tökéletes” embertársakat.

Milyen programokat szerveztek az egyesületi tagoknak?

Jelenleg 19 fős létszámmal működünk. Kirándulásokat, túrákat szervezünk, környezetvédelmi programokban veszünk részt, tanácsokat, tippeket adunk a hozzánk fordulóknak az adott témában. Békésy György találta fel az első audio-készüléket, 1961-ben, aki orvosi Nobel-díjat kapott a belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért. Minden évben halálának évfordulója napján, június 13-án szemléletformáló napot tartunk.   

Mit jelent számodra ez a közösség?

Nagyon sok szeretetet kapok tőlük. Mindezt akkor éreztem leginkább, amikor megbetegedtem. Mondhatom, hogy gyógyító szeretettel vettek körül, minden jó érzést visszakaptam, amit valaha is adtam nekik. Fontos kiemelni, hogy a családom is velem tart a nagyothallók rendezvényére. A családtagok bevonásával még erősebbre lehet fűzni a civil közösség kötelékeit.

Nagyon erős lelkületű ember vagy. Olyan valaki, aki nagyon érzékeny és mégis tudja lelkesíteni, segíteni a gyengébbeket…

A mindennapi jócselekedet nagyon fontos számomra. Életerőmet a családom és a sok apró jótett adja. Kicsit „terézanyásnak” is érzem magam. Mindenkinek tudom tanácsolni, hogy amikor valaki bántóan fordul felénk, akkor számoljon el tízig. Akkor lenyugszik, és másként fogja látni a helyzetet. Soha ne indulatból reagáljunk!

Van még más jó tanácsod is a konfliktushelyzetek kivédésére?

 Mivel nagyon szeretek beszélgetni, ezért annak a híve vagyok, hogy töltsünk el sok időt egymással úgy, hogy csak figyelünk és beszélgetünk. A legzárkózottabb emberhez is el lehet jutni ezzel. A beszélgetés során sok mindenre fény derül, és minden kapcsolatban minőségi változást eredményez.      

Jó emberismerő vagy? Ráérzel arra, hogy kiben, mi lakozik?

Érzem, hogy milyen az az ember, akivel találkozom, pozitív vagy negatív energiát sugároz-e?  A negatív senkinek sem használ.

Milyen egy jó civil vezető? ­

A legfontosabb, hogy odafigyel a másik emberre, segítséget nyújt, amikor igénylik, rendelkezésre áll, szervezi a kis közösség életét. Sok ember nem találja a helyét a világban, –­­­­ különösen igaz ez a fogyatékos emberekre – akik a civil közösségekben önmaguk lehetnek, segít legbelső énjük megtalálásában. A jó vezető mindezekhez megteremti a feltételeket.

Elégedett vagy ez életeddel?

Nagymamámtól tanultam a mondást, hogy „Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!” és  „Amit szeretnél, hogy legyen, azért tegyél is!” Ezen gondolatok mentén élem az életemet. Az unokáim „szupernagyinak” tartanak, kell ennél nagyobb elismerés? Úgy gondolom, hogy saját sorsunk a legjobb tanítónk, soha nem szabad feladni. A dolgokhoz pozitívan álljunk és mindenben keressük a szépet és a jót, még a mélységekben is vegyük észre!      

Erzsike élet és szakmai tanácsai:

  1. A szeretetteljes elfogadás megnyitja a legzárkózottabbak lelkét is.
  2. Saját sorsunk a legjobb tanítónk, soha nem szabad feladni!
  3. Amit szeretnél, hogy legyen, azért tegyél is!
  4. A mindennapi jócselekedet nagyon fontos.
Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.