Civil (ÁRH-MACI) találkozó Egerben

Az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából 2015. szeptember 23-án késő délután fél ötkor az Egri Civil Házban találkoztak a civil szervezetek képviselői, hogy értékeljék a XX. Eger Ünnepe – Civil Napok rendezvénysorozatot, ismertessék az Országos MACI  (Magyar Civil Szervezetek)  kampány célkitűzéseit, eredményeit és áttekintsék az önkormányzattal kialakított partnerséget.

A civil találkozó résztvevői sikeresnek ítélték a rendezvénysorozat megrendezését. Vallusné Farkas Andrea a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a három napos rendezvény Eger MJV Önkormányzata anyagi támogatásával és a civil szervezetek önkéntes munkájával valósult meg. Ez jó példája volt annak, hogy a helyi civil szervezetek az önkormányzattal és a városi intézményekkel összefogva sokat tehetnek a város kulturális értékeinek közvetítéséért, az emberi, közösségi kapcsolatok erősítéséért. Eger Ünnepe rendezvényét 19 éve hívták életre a város civil szervezetei, amelyek azóta is évről évre színvonalas és változatos programokkal szórakoztatja és tájékoztatja az egrieket, valamint az ünnepre egyre nagyobb számban idelátogató vendégeket. Eger Ünnepe népszerűségét jelzi, hogy az ország minden részéről és a határon túlról is érkeznek a rendezvényre partner civil szervezetek, akiknek büszkén mutattuk meg értékeinket és megújult városunkat. Az értékelés során elhangzott, hogy át kell gondolni az egyes programblokkok időbeni sorrendjét, mert örvendetes módon az ezres létszámban megjelenők számára folyamatosabb programkínálatra van szükség. A jelenlévők megállapították, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött az Eger Ünnepe – Civil Napok megrendezése, és a jövőben elemezve a tapasztalatokat még sikeresebb megjelenésre van lehetőség.

Ezután Bárdos Ferenc ismertette a MACI (Magyar Civil Szervezetek) kampány fő célkitűzéseit. Rövid bemutató előadásában részletezte a kampány fő célkitűzéseit. Szó volt arról, hogy kik és hogyan csatlakozhatnak, milyen feltételeknek kell a szervezeteknek megfelelni. A jelenlévők jónak tartották a kampány alapgondolatát, és fontosnak ítélték, hogy az állampolgárok számára közérthetően megfogalmazódjon, kik és mik a magyar civil szervezetek, mit csinálnak, és hogyan lehet velük kapcsolatba kerülni. Az Eger Ünnepe – Civil Napok évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott fő célkitűzése is szorosan kapcsolódik a kampányhoz, mert az egri civil szervezetek arra törekedtek, hogy megjelenjenek városuk lakosai előtt, bemutatva sokrétű tevékenységüket.

Jakabné Jakab Katalin az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke előadásában ismertette az önkormányzattal kialakított partnerség eredményeit. Az Egri Civil Fórum, Egri Civil Kerekasztal másfél évtizede - stabilan működő információs, koordinációs hálózatként - konstruktív partnere a helyi önkormányzatnak. Ennek elismeréseként bekerült az Egri Települési Értéktárba. A civil-önkormányzati partnerség megállapodásban rögzített közös célja az egri polgárok életminőségének javítása, közösségi tudatának erősítése, a filantróp szemlélet erősítése. A folyamatos munkát jól példázza az önkormányzati bizottságokba delegált civil szervezeti szakértők tevékenysége. Az Egri Civil Kerekasztal közérdekű tevékenységét Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2015 évben Pro Agria Díj adományozásával ismerte el.

Címkék: 
Letölthető fájl(ok): 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.