Női Civil Fórum októberi ülése

A Női Civil Fórum 2016. október 4-én ülésezett, ezúttal nagyon komoly téma került terítékre a házasság és a párkapcsolatok végét jelentő válás ügye.

Pappné Kormos Zsuzsa mediátor, Gyors és kíméletes válás című előadásában bemutatta a mediáció módszerét a családi rendszer tükrében.

Magyarországon minden második házasság válással végződik és maga a különválás folyamata évekig is eltarthat. Úgynevezett „paranormatív stresszornak” hívják a válás során átélt érzelmi terhet, amelynek generációkon keresztül cipelhetik a súlyát. Mivel a párok kevésbé tudnak hatékonyan együttműködni, ezért többféle segítő forma áll rendelkezésükre, mint például a válásterápia, válás-konzultáció, mediáció. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a harmadik személy, azaz a mediátor közvetítésével jutnak el az egyezségig.

A mediátor legfontosabb feladata a - szakszerű közvetítési eljáráson keresztül - a gyermekek jogainak képviselete. A közvetítő, meghatározott módszertan segítségével juttatja el a feleket a kölcsönös megállapodásra. Azokat a területeket érintik elsősorban, amelyben a legerőteljesebb a nézeteltérés. A válófélben lévő pároknál dúl az érzelmi vihar, nem képesek higgadtan kommunikálni egymással, így esély sincs arra, hogy a konfliktusukat megoldják.

A mediációs eljárás előnye a gyorsaság, költséghatékonyság, békésebb közeg, valamint, hogy a felek nyertes-nyertes pozícióban távoznak. Fontos kiemelni, hogy a mediátorok nem a múltban történt eseményekre fókuszálnak - ellentétben a bíróságokkal -, hanem a jövőre vonatkozóan vázolnak fel mindkét fél számára elfogadható megoldást.

Pappné Kormos Zsuzsa kiemelte, hogy a mediációs eljárás nemcsak válás kapcsán vehető igénybe, hanem segítséget jelenthet a családon belül a szülők közötti vitában, illetve a szülő és kamasz gyermek közötti konfliktus esetén is.

 

Információ, elérhetőség a mediációs eljáráshoz:

Pappné Kormos Zsuzsanna

Tel: 70-339-2325

email: tizsa25@gmail.com

A segítségnyújtás más jellegű formáiról is hallhattak a fórum résztvevői: Pfaffné Lovász Máriának, az SOS VOX Humána Alapítvány kuratóriumi elnökének és titkárának Dr. Sebestyén Emilnének tolmácsolásában.

A telefonos lelki elsősegély telefonszolgálat működése sokak számára ismeretlen terület. Bárki kerülhet az életében olyan helyzetbe, amikor úgy érzi kicsúszott a talaj a lába alól és hirtelen magára marad. A krízishelyzetben lévő személyeknek próbál segíteni a nap 24 órájában az ingyen hívható lelki elsősegély telefonszolgálat. Olyanoknak, akik nehéz élethelyzetben vannak, magányosak, bizonytalanok, nincs, aki meghallgassa őket. Aggasztó adat az öngyilkosok magas létszámstatisztikája, amely jellemzően minden korosztályt érint.

Ezért fontos az „Elsősegély” telefonos szolgálat, mert azonnali, gyors segítséget képesek nyújtani a telefonvonal túloldalán lévő szakemberek.

A nemes munkához önkéntes segítők jelentkezését is várják, akik elhivatottságot éreznek magukban az életmentéshez. A telefonos lelki segítők kiképzése legalább 8 hónapot vesz igénybe és ezt követően is fontos a „segítők segítése”, hogy még eredményesebb legyen a munkájuk.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat száma: 116-123 ingyenes, már mobilról is hívható.

A segítőszakma iránt elhivatottságot érző segítő emberek jelentkezését is várják a www.sos116-123.hu honlapon.

A Női Esélyegyenlőségi Civil Műhely a további aktualitások megbeszélésével folytatta ülését: összegzésre kerültek az Eger Ünnepe – Civil Napok 2016 eseményei és előkészítésre került a következő féléves programterv.

 

Várhatóan 2016. november 12-én az Egri Civil Házban (Eger, Bajcsy-Zsilinszky utca 9.) konfliktuskezelő tréningen vehetnek részt a műhely tagjai és az érdeklődő civil szervezetek képviselői.

 

A következő havi műhelymunka időpontja: 2016. november 8. kedd 16.30 óra

Téma: A válás/különélés lélektani hatásai

Helye: Egri Civil Ház

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

További részletek: www. civil-ertek.hu honlapon.

 

Réti Erika

Címkék: 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.