Szabadidő szekció beszámolója, 2018

Az Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekciójának 2018. évi beszámolója

 1.  A szekciót alkotó szervezetek száma: 13
 2.  Szervezetek pontos neve, (felsorolás)
  • Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport
  • Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítvány
  • 212.sz. Bornemissza Gergely Alapítvány
  • Bükki Vörös Meteor Sportegyesület
  • Egri Folt-Tündérek Egyesület
  • Egri Jóga Klub
  • Ezüstidő Szabadidős Egyesület
  • Fizikai és Szellemi Egészségért Civil társaság
  • Forrás Szabadidős DSE
  • Heves Megyei Természetbarát Szövetség
  • Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület
  • Régi Járművek Egri Egyesülete
  • Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Heves Megyei és Egri Szervezete

3.   Szekcióvezető neve: Mácsár Beáta

4.   CABB tag: Fajka Péter

5.   Kerekasztal tagjai: - Domboróczki Tamásné, Fűrész János, Melczer László

Szekció hálózati (minimum 3 szervezet együttműködése) tevékenységének jelentősebb eseményei, eredményei 2018/2019-ben        

 - Szekciónk hagyományos és egyben a legnagyobb rendezvénye, a Föld Napjához kapcsolódó, almári Pálos kolostor-rom Tavaszi Nagytakarítása. A Forrás Szabadidős DSE szervezésében megvalósuló programhoz ez alkalommal 11 civil közösség, (nem csak szekció tagok) 2 közintézmény, 32 fővel csatlakozott. Nagy örömünkre szolgált, hogy a rendezvény facebookon való megjelenésének  köszönhetően, magánszemélyek, családok is részt vettek a „takarításban”.

- Eger Civil Ünnepén a Szabadidő Szekció egyesületei közül 9 közösség vett részt önálló programmal. Az ESZE színpadi produkcióval, a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület és a Régi Járművek Egri Egyesülete érdekes jármű kiállítással, míg a Baba-Mama Alapítvány, az Egri Jóga Klub, a SINOSZ színvonalas sátras szolgáltatással, a 212.sz. Bornemissza Gergely Cserkész Alapítvány gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élményt nyújtó játszótérrel emelte a rendezvény színvonalát. A Forrás Szabadidős DSE tagjai az Eger Civil Ünnepének, előkészületi munkájában, megvalósításában, megjelenítésében vettek részt.

- Az egri civil élet rendezvényeinek dokumentálásáért, megörökítéséért, a közösségekben végzett munkájáért a 2018. év „Az Év Civil Támogatója” elismerést Kéri Sándor a Forrás Szabadidős DSE és a Horváth Zsigmond Lajos Fotókör tagja nyerte el. Ez évben a „A szekció önkéntese” kitüntető címet a közösségben végzett munkájáért, Vankó László vihette haza a Civil Randevúról.

A városi feladatellátásban való részvétel:

A Bornemissza Gergely Alapítvány ez évben is rendszeresen gyűjtötte az illegálisan kihelyezett hulladékot, a Berva-völgyben. Az Aventics Hungary Kft. felkérésére részt vett a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen, kísérő programként a „Hét próba” vetélkedő egyik állomásán az érdeklődőket ügyességi feladatokkal várták.

- A városi közkultúra meghatározója az Ezüstidő Szabadidős Egyesület, hisz 2018-ban is egy, az egész várost megmozgató, hatalmas gyűjtőmunkát igénylő kiállítást szervezett I. Világháborús relikviák címmel.

- A Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület két nagy városi turisztikai rendezvény meghatározó eleme volt, A Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetség (Fiva) idei nemzetközi veterán motoros túrája egri állomásának programját, a veterán motorok kiállításának lebonyolítását a Régi Járművek Egri Egyesületére bízta.

Az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tevékenysége révén, számtalan civil szervezettel tart napi kapcsolatot. Az ő terepbiztosító munkája nélkül nem valósíthatná meg az Egri Testedző Klub, a Kárpát Egyesület Eger teljesítmény túráit, bükki kihívásait.

Szala városrész szociális rehabilitációja kapcsán, a civil összefogás szép példája, hogy számos egri egyesület bekapcsolódott a Heves Megyei Vöröskereszt által a „ A társadalmi együttműködés erősítése a Szalai városrészben” c. program megvalósításába. A Folt- Tündérek kézműves foglalkozást tartottak a szalai gyerekeknek, a Forrás DSE kirándulni vitte őket Almárból Keselyűbércre, a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet tagjaival a gyerekek felelevenítették a télűző népszokásokat, kiszebábot készítettek, égettek.

A Bükki Vörös Meteor hétről –hétre túráival, hasznos szabadidős programot biztosít a természetet kedvelőknek.

Szekció szervezeteinek pályázati tevékenysége, nemzetközi kapcsolatai, együttműködése más szervezetekkel                                                                                                                                              

A Szabadidő Szekció közösségei 2018.-ban is sikeresen pályáztak a Civil Alaphoz. Szakmai programjaik megvalósításához összesen 11 közösség több százezer Ft támogatást kapott. Ebből valósult meg pl. a Jóga Klub „Mozgással az Egészségért – Egészségnap” programja, ebből készültek az Agria Speciális Mentők 2018. évi naptára, és ebből szervezte meg a tanulmányútját a Mecsek Természetjáró Egyesülethez és kötötte meg együttműködési szerződését a Forrás Szabadidős DSE.

A városban végzett sokoldalú és hasznos tevékenység, a jól megírt pályázatok ellenére, sajnos egyre kevesebb egyesület nyer a NEA működési pályázatain!!!!

A Bükki Vörös Meteor Sportegyesület, a Meteorosok országos hálózatának tagjaként, ez évben 50 fővel vett részt az Országos Meteor találkozón, Szécsényben.

Az egri civil összefogás szép példája, hogy az Egri Jóga Klub oktatói, az ÉFOÉSZ nappali foglalkoztatójában heti rendszerességgel tart jóga foglalkozást, 25-30 fő sérült számára.

Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület város, sőt megyehatáron túli kapcsolatai révén, pl. megszervezte a Megyei Nyugdíjas Tekebajnokságot, az Országos Nyugdíjas Kulturális Fesztivált.

Széles civil összefogással valósult meg 2018-ban is az ÉFOÉSZ által szervezett „Add a kezed, mert együtt kerek a világ” rendezvény, melyen ez alkalommal a SINOSZ tagjai is részt vettek.

Szekciónk egyesületeinek rendezvényeiről rendszeresen tájékozódhatott a város lakossága a rádióból, a televízióból, Ezüstidő Egyesület jubileumi megemlékezésén, stb.

212.sz. Bornemissza Gergely Alapítvány – mint 1993 óta minden évben –2018-ban is elhozta Linzből a Betlehemi Békelángot. Advent 4. vasárnapján ezzel a lánggal gyújtottuk meg a városi ünnepségen a Dobó téri koszorú gyertyáját. Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület kárpátaljai kapcsolata révén, 2018 karácsonyán is ajándék csomagot küldött a beregdédai rászorultak részére.

Abban a reményben munkálkodtunk, egész évben, hogy közös tetteink előre vigyék a helyet, ahol élünk.

Eger, 2018. január 29.

Mácsár Beáta
szekció vezető 

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.