Az Életfa Környezetvédő Szövetség és az ECK együttműködése a CKH működtetésében

Az Életfa Környezetvédő Szövetség és az Egri Civil Kerekasztal együttműködése a Civil Közösségek Háza működtetésében

Az idei évtől ismét civil működtetőnél van az egri civilek házának kulcsa, ez a tény egy inspiráló jövőt vetít a városi civil szektor elé, de ugyanakkor nagy kihívások elé is állít bennünket. A jelenlegi helyzetet, első évünket a Házban az összeurópai energia- és gazdasági válság is tetézi, most kell csak igazán „megmutatnuk”.
Minden megszólaláskor hangsúlyozzuk a közösségi működtetés elvét és fontosságát. Ennek lényege, hogy bár a szerződést egy szervezet kötötte az Önkormányzattal, de a Ház fenntartásában lehetőleg a Ház minden lakója és közössége kiveszi a részét. Ez a gondolkodásmód egy új, magasabb elvi-szakmai síkra kell léptesse a Kerekasztalt és a Fórum szervezeteit is. A felfelé néző, csak a központokból kapott támogatásokra épülő működés helyett a helyi, saját erőforrások megtalálását és kiaknázását kell megtanulnunk és hatékonyan művelnünk is, mivel a Ház költségvetési forrásai szűkösek.

Minden résztvevőnek, önkéntesnek és cégnek köszönjük a munkát és az adományozást! Van még hová fejlődni, de a kezdet biztató. A jövőben képzéseket, workshopokat tervezünk ez ügyben, és minden rendezvényben érvényesíteni igyekszünk majd a közösségi működtetés elvét.
Az Életfa Környezetvédő Szövetség eddig több mint 2 millió forintot fordított a Ház eszközfejlesztésébe, és év végéig több mint 3 millió forint bérköltséget fog ehhez hozzátenni. Vagyis a Ház működésének legnagyobb támogatója egyelőre az Életfa, jó lenne ezt a hozzájárulást csökkenteni-megosztani.
Erre lehetőségek (fontossági sorrend is a jelen helyzetben):
• Szervezetek pályázataiban eszköz és terembérleti költség tervezése és elköltése a Házban-házra
• Szervezetek önkéntes munkaóra felajánlása, különösen a délután 16-19 óra közötti ügyeletre.
• Adománygyűjtő kampányok, rendezvények létrehozása (az elsőből semmi se lett, vitassuk meg)
• Gyűjtés a rendezvényeken, házban (Eger Ünnepe stb.)
• Saját pályázatok beadása (NEA, VCA, NKA, később majd uniós pályázatok)
• Támogatók bevonzása (TGE network, cégek stb.)

Rezsiköltségek
Az idei évtől az energiaárak megemelkedése nagyjából lehetetlenné tette a kulturális szektor helyzetét, de az ipar és az önkormányzatok is csődközelben vannak. Az Unió más országai azonnali zöldenergia-fejlesztésbe fogtak, mi Paks2-vel és orosz gázzal megyünk tovább, ami véleményem szerint katasztrófához vezet a közeljövőben.
A kormányzatnál sokkal racionálisabban át kell gondolnunk nekünk is a fűtési és villanyáram lehetőségeinket. Az épület elő van készítve a napelemek telepítésére, amint erre lesz pályázati lehetőség, szorgalmazni fogjuk azt az önkormányzatnál. A fűtés áttervezésére (faapríték fűtés, cserépkályha) szakmai javaslatcsomagot készítünk a tervező-kivitelező ImolaBau-val közösen.
Közeli, Egri Civil Kerekasztalt érintő tervek:
Tartós élelmiszer elosztó rendszer
Az idei évtől az energiaválság és az infláció miatt milliónyi kispénzű ember kerül a mindennapi megélhetési gondok közelébe. Az önkormányzat szándéka, hogy a Ház és az egri civil szektor részt vegyen a gyűjtésben és elosztásban, ezen mihamarabb dolgoznunk kell.
Önkéntes „állásbörze”
A középiskolai 50 órás közösségi szolgálat eltöltésére egy nap 8:00-16:00-ig civil workshop, ahol a szervezetek kiajánlhatják szolgáltatásaikat, programjaikat a diákok részére. Szükséges: asztalok, szórólapok és más szervezeti kreatívok, merch-ök a diákok számára.
Szervezés: iskolatitkárok, tanárok – osztályfőnöki vagy más hasonló óra terhére, plakát, szórólap esetleg. Szervezi az Életfa Környezetvédő Szövetség és gyakornokai.
Civil működtetés konferencia
A hozzánk hasonló közösségi fenntartású házak és más nonprofit vállalkozások számára. Szervezhetné az Egri Civil Kerekasztal.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.